Duurzame Kost produceert duurzaam voedsel door hergebruik voedingsstoffen

Summary
Duurzame Kost draagt met haar aquaponicsfarm bij aan een efficiëntere en duurzame manier van voedselproductie. Bij het kweken van 1kg vis wordt zonder extra input 15-20 kg groente geteeld.
Duurzame Kost produceert duurzaam voedsel door hergebruik voedingsstoffen
solution

Duurzame Kost produceert groenten, fruit en vis middels een aquaponicssysteem. Dat betekent dat we groenten, fruit en vis telen binnen één circulair systeem. Wij gebruiken vissenmest als voedingsstof voor planten en bieden zo een oplossing voor het (overmatig) gebruik van water, pesticiden en land in de productie van voedsel.

Aquacultuur en hydrocultuur in één circulair systeem

Een aquaponicssysteem is een duurzaam systeem voor voedselproductie dat aquacultuur combineert met hydrocultuur in een circulair systeem. Dit systeem is bedacht in de tropen waar boeren vissen kunnen kweken in natte rijstvelden. Bij aquacultuur komen de uitwerpselen van de gekweekte vissen als afvalstoffen in het water terecht. Hierdoor kan het water giftig worden. Bij een aquaponicssysteem dienen deze uitwerpselen juist als voeding en onderdeel van het systeem. Bacteriën in het hydroponics-gedeelte breken deze af tot voedingsstoffen voor de planten. Het water uit dit onderdeel circuleert vervolgens zonder afvalstoffen terug naar het aquacultuur-gedeelte.

Ecologisch verantwoord

Dit systeem gebruikt 90% minder water dan tuinieren in volle grond, omdat het water wordt gerecirculeerd, en alleen het water wat de planten opnemen (of het water dat verdampt) moet bijgevuld worden. Bovendien is het niet afhankelijk van vruchtbare aarde. Ook maakt dit systeem géén gebruik van grote, milieuvervuilende landbouwmachines en er worden nooit stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor de vissen of de planten. Hormonen, antibiotica en andere vis-additieven zijn schadelijk voor de planten en worden dus niet gebruikt. Er is slechts een kleine hoeveelheid energie nodig om een pomp van 50 watt en beluchting van 12 watt te laten draaien.

Ecologisch én sociaal verantwoord

Wij geloven in een maatschappij waar meedoen en gezondheid voor iedereen hand in hand gaan. Door mensen die willen de kans te geven samen gezond voedsel te telen draagt stichting Duurzame Kost bij aan het dichtbij beschikbaar maken van gezond voedsel. Wij produceren en distribueren op duurzame wijze groente, fruit en vis. Hierbij werken we met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze groenten, fruit en vis telen wij gegarandeerd zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmatige meststoffen en medicatie. Op deze wijze maken wij serieus werk van sociale en ecologische duurzaamheid.  Wij werken samen met onze partners Futuris Zorg en Werk B.V., HAS Hogeschool Den Bosch, Philips Lighting en Trud.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze techniek, leren hoe een aquaponicssysteem werkt of onze producten afnemen? We horen graag van je! We zijn gevestigd in het Veemgebouw op Strijp S, waar op de vijfde verdieping van het gebouw wordt op duurzame wijze vis gekweekt en groente geteeld.

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this solution?