EasyFiets - circulaire leasefiets

Summary
EasyFiets recyclet tweedehands fietsen en leaset deze voor een vast bedrag per maand. Zo heb je altijd een werkende fiets en worden er niet onnodig nieuwe fietsen gekocht.
EasyFiets - circulaire leasefiets
solution

Recyclen is de oorsprong van EasyFiets. Sinds 2015 knappen wij oude fietsen op en geven we ze een tweede leven als leasefiets. Zo verlengen we de levensduur en voorkomen we CO2-uitstoot als gevolg van het importeren van nieuwe tweewielers.

In Nederland zijn er 22,5 miljoen fietsen. Wij Nederlanders bezitten er dus gemiddeld 1,3. Genoeg om nooit meer een nieuwe te hoeven kopen, zou je zeggen. Mits we ze recyclen natuurlijk. En daar gaat het mis. Te veel fietsen blijven ongebruikt of worden gemakkelijk afgedankt. Dat zie je terug in het straatbeeld en de overvolle stallingen. Alleen al in de randstad verwijderen gemeentes jaarlijks ruim 85.000 weesfietsen. Toch blijven we jaarlijks bijna 1 miljoen nieuwe fietsen kopen. Tijd voor iets nieuws dus.

Een tweedehands leasefiets

EasyFiets recyclet tweedehands fietsen. Deze fietsen krijgen we van instanties als DUWO of van particulieren die nog wel een oude fiets hebben staan. Als oude fietsen bij ons binnenkomen, halen we ze volledig uit elkaar. Een mooie klus voor beginnende fietsenmakers die zo handigheid in het vak krijgen. Onderdelen worden gecontroleerd, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Van wat bruikbaar is, maken onze fietsenmakers weer hele fietsen. Die gaan de straat op als EasyFiets.  

De recyclefabriek

Om onze plannen te verwezenlijken hebben we meer fietsen nodig. Dus kwamen we op het idee van de EasyFiets RecycleFabriek. Hier willen we dit jaar 1000 fietsen recyclen en vervolgens jaarlijks meer fietsen. Om dit project op te zetten slaan we de handen ineen met lokale partners. Verwijderde fietsen nemen we over van de gemeente en met reïntegratiebedrijf DZB helpen we werkzoekenden aan een baan. Samen met Innovam bieden we deze mensen een opleiding tot fietsenmaker. Die kan Nederland goed gebruiken want er is een groeiend tekort. Zo wordt onze recyclefabriek een sociale werkplaats en bieden we stadsgenoten weer perspectief.

Om dit project op te zetten zijn we een crowdfunding gestart. Geïnteresseerd, kijk dan onderstaande video of ga naar onze website.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?