ECOR ontwikkelt recept op maat voor jouw restmateriaal

GOAL & TARGET
ECOR helpt ondernemingen om van restmaterialen een paneel te maken waarmee ze nieuwe producten kunnen produceren, zoals meubels en verpakkingen.
ECOR ontwikkelt recept op maat voor jouw restmateriaal
solution

De technische chefs van ECOR nemen een kijkje in jouw reststromen. Ze helpen ondernemingen om van restmaterialen een paneel te maken waarmee ze nieuwe producten kunnen produceren. Denk aan meubels, marketing artikelen en verpakkingen. Zo kan een onderneming haar eigen restmateriaal hergebruiken.

Van Guatemala naar Amerika en Nederland

Toen architect Robert Noble door Guatamala reisde, kreeg hij het idee om lokaal materiaal te gebruiken voor het bouwen van huizen. Dit idee is in meer dan 10 jaar uitgegroeid tot ECOR  (Enabling co-Creation, co-Operation, co-Responsibility). Gestart als een van oorsprong Amerikaans bedrijf, hebben we inmiddels ook een Europese tak, gevestigd in Nederland, en een productielocatie in Servië. We zien veel kansen om met de kennis over circulaire economie in Europa ons circulaire model verder te ontwikkelen.

Wat is jouw reststroom?

Om ondernemingen te laten zien hoe het restmateriaal van hun productie omgevormd kan worden tot waardevolle grondstof, openen wij een ECOR Resource Center in Nederland. Hier kunnen organisaties met circulaire ambities hun restmateriaal met hulp van onze experts ontwikkelen tot ECOR. Het restmateriaal is bij voorkeur biobased. Omdat het productieproces alléén gebruik maakt van de reststroom, water, druk en warmte, kan bij een biobased reststroom een cradle2cradle certificeerbare ECOR variant ontwikkeld worden.

Wij gebruiken de (natuur)vezels, uit bijvoorbeeld papier, miscanthus (olifantsgras) of koffiedik, om ECOR panelen te maken. Van deze panelen kunnen nieuwe producten gemaakt worden zoals verpakkingsmateriaal, merchandise, marketing displays en zelfs meubels of complete beurs stands. De nieuwe producten vinden de weg naar de markt en daarmee is een materiaalcirkel gesloten.

Van nature niet alleen

Als onderneming met duurzaamheid in het DNA, weten we dat we niet autonoom kunnen werken. Alleen met de reststromen, inzet en kennis van andere ondernemingen en organisaties kunnen we ons blijven ontwikkelen. De techniek om tot de juiste recepten voor panelen te komen en de productie hebben we onder de knie. Middels ons R&D traject kunnen we alles te weten komen over de geschiktheid van een reststroom en de uiteindelijke kwaliteiten van ECOR; hoe deze geschikt is voor massaproductie en de dichtheid en elasticiteit bijvoorbeeld.

Krachten bundelen

Een ECOR paneel is een eerste stap naar een circulair product. We gaan graag de samenwerking aan met ondernemingen die zich specialiseren in cradle2cradle en biobased materialen en/of oplossingen, die nodig zijn voor het produceren van een eindproduct. We streven naar het in partnership ontwikkelen van duurzame producten, die ook na afloop opnieuw hergebruikt kunnen worden en zo niet, in een biocyclus kunnen worden afgebroken. Daarbij is het van belang dat het ECOR niet wordt vermengd met bijvoorbeeld toxische verf, inkt of lijm die de integriteit van het product aantast. Dan kunnen wij het ECOR niet meer terugnemen in ons productieproces om hier nieuw ECOR van te maken.

Bekers uit koffiedik

Hoe kan een partnership met ECOR dan bijdragen aan de circulaire ambities van een organisatie? We nemen als voorbeeld een koffieproducent. Deze heeft als restroom koffiedik. In ons ECOR Resource Center ontwikkelen we een ECOR recept dat gebaseerd is op dit koffiedik. Daarnaast prototypen we mogelijkheden om dit ECOR in te zetten in het proces van de koffieproducent. Dit zou bijvoorbeeld een toepassing kunnen hebben als verpakkingsmateriaal, koffiemeubels & bekerhouders. Een lokale productiefaciliteit, een ECOR Living Factory, wordt ontwikkeld om deze panelen te maken waaruit de producten kunnen worden gemaakt. Zo wordt de koffieonderneming meer zelfvoorzienend en dragen we samen bij aan een circulaire economie.

Meer weten of benieuwd naar een samenwerking? Laat een reactie achter onder dit item of neem contact op.

Read more
Related SDGs what are SDGs

Do you want to comment on this solution?

Michiel van Yperen
Michiel van Yperen

In hoeverre is dit een praktische oplossing voor het verwaarden van jute restafval en recycling van versleten jute (zakken). En hoe omgaan met het feit dat Jute bio-afbreekbaar is en composteert in de grond. Momenteel onderzoek ik nieuwe kansen voor jute uit Bangladesh

12 October 2017 15:56