Ecowings – Laptoptassen van autobanden

Summary
Ecowings upcycled afgedankte banden tot robuuste laptoptassen voor professionals.
Ecowings – Laptoptassen van autobanden
solution

Op het kampioenschap voor de Sterkste Man ter Wereld tillen krachtsporters autobanden omhoog. Ecowings doet hetzelfde – door afgedankte banden te upcyclen tot robuuste laptoptassen voor professionals.

Leer en rubber
In zekere zin is leer duurzaam: het staat erom bekend durabel te zijn. In tegenstelling tot veel alternatieven, kunnen leren producten jarenlang meegaan. Echter, als we kijken naar de invloed van leer op de ecologische houdbaarheid van de aarde, is leer helemaal niet duurzaam. Voor de productie van een kilo leer is bijvoorbeeld 17.000 liter water nodig. Daarnaast kan de productie van leer gepaard gaan met zorgelijk dierenwelzijn. Bovendien is het doden van dieren in de leerindustrie per definitie onvermijdelijk.

De mens produceert bergen met afval. In de rubberindustrie heeft de productie van autobanden een aandeel van 70%. Wanneer de verbrandingsoven dit rubber uiteindelijk vernietigt, gaan kostbare materialen verloren. De materiaalkringlopen zijn vooralsnog niet gesloten.

Voor beide problemen biedt Ecowings een oplossing.

Rijdende laptoptassen?
In 2011 zagen de oprichters van Ecowings een circulaire kans in het autobandencrematorium: upcycling tot laptoptassen. Sindsdien vergaart het bedrijf rubberen binnenbanden van vrachtwagens uit de afvalstroom van India. Inmiddels is Ecowings uitgebreid naar Nederland en andere Europese landen.

Een band van een vrachtwagen is goed voor vier laptoptassen. In een atelier in India vormen lokale ambachtslieden het rubber om tot kwalitatief hoogwaardige tassen voor professionals. Naast de standaardcollectie van tassen en accessoires, biedt Ecowings bovendien maatwerk. De laptoptas van Ecowings is een handgemaakt, eerlijk, sterk, waterdicht en duurzaam alternatief voor leer en andere dierenhuiden.

Afval aan banden gelegd
Door oud rubber nieuw leven in te blazen, beschouwt Ecowings afval als grondstof. In de transitie naar een circulaire economie draagt het internationale bedrijf bij aan het uitbannen van afval en het circuleren van grondstoffen in de productiecyclus.

Rondom hergebruik van rubber hangt helaas een negatief imago; het zou kankerverwekkend zijn. Toch stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het risico (van rubbergranulaat) op de gezondheid verwaarloosbaar is. Zo vormen rubberen laptoptassen een bewust alternatief voor leren varianten.

Ecowings redt rubberen binnenbanden van vrachtwagens uit de afvalstroom van India, waardoor ze aan de afvalverbranding ontsnappen. Dit verlaagt de CO2-uitstoot en andere emissies. Naast het verkleinen van de afvalberg, bevordert de upcycling van autobanden tot laptoptassen het dierenwelzijn. Er komt immers geen dierenhuid aan te pas.

Niet alleen houdt Ecowings rekening met ecologische vraagstukken, maar ook met sociale kwesties. Ontwerp en productie vinden plaats in een atelier, gelegen in een groene omgeving aan de rand van de Indiase stad Indore. Hier biedt Ecowings werkgelegenheid en opleiding aan twintig lokale ambachtslieden. Zij verdienen ruim boven het standaardloon en doen tegelijkertijd praktische en sociale vaardigheden op.

Ecowings heeft de ambitie om binnen vier jaar 20.000 tassen te verkopen. De geüpcyclede producten zijn zowel online te koop, als in fysieke winkels in Roermond, Amersfoort, Bunnik en Breda.

Website Ecowings

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?