EekoPrint – Remanufactured Cartridges

Summary
In samenwerking met het Eeko® Inzamelprogramma voorkomt Eeko Print dat er jaarlijks 600 zeecontainers vol cartridges op de afvalbergen belanden door zich te focussen op remanufactured cartridges.
EekoPrint – Remanufactured Cartridges
solution

Lege cartridges zijn tot wel vier keer herbruikbaar. Wanneer ze op de afvalberg terecht komen zijn ze zeer schadelijk voor het milieu. Genoeg reden voor Eeko Print om hierop in te spelen. Sinds 2007 focussen zij op remanufactured cartridges die beschikbaar zijn via het Eeko inzamelprogramma.

Remanufactured Cartridges

Eeko Print is ontstaan als uitbreiding op het Eeko inzamelprogramma, waarbij lege toners- en inktcartridges en mobiele telefoons ingezameld worden voor een duurzame verwerking ten behoeve van een goed doel. In samenwerking met het Eeko® Inzamelprogramma voorkomt Eeko Print dat er jaarlijks 600 zeecontainers vol cartridges op de afvalbergen belanden. Vanuit de inzamelrelaties kwam de vraag of er naast het inzamelen ook toners- en inktcartridges besteld konden worden. Om aan deze vraag te voldoen is Eeko Print in 2007 in het leven geroepen. Eeko Print focust zich op het leveren van remanufactured cartridges. Op deze manier geven zij de cartridges die bij Eeko worden ingeleverd een tweede leven en bieden zij een voordelige manier van printen aan.

Cartridges en mobiele telefoons inzamelen

Eeko draagt bij aan de afvalscheiding door lege cartridges en gebruikte mobiele telefoons in te zamelen. Dit kan via de speciale inzamelboxen die al bij veel bedrijven staan. Ook mobiele telefoons bevatten namelijk waardevolle grondstoffen als goud en coltan. Door mobiele telefoons te recyclen worden deze grondstoffen behouden en hoeft er geen winning van nieuwe grondstoffen plaats te vinden. Bovendien draagt het inzamelen van cartridges en mobiele telefoons bij aan het MVO- beleid. Eeko doneert per bruikbare cartridge of mobiele telefoon een bedrag aan verschillende goede doelen.

Van afval terug naar product

De lege cartridges die bij Eeko® zijn ingeleverd worden aan hun producenten aangeboden.  Hier worden ze gecontroleerd en zorgvuldig schoongemaakt. Daarna worden de toners voorzien van onder andere nieuw tonerpoeder en een nieuwe drumrol. Tot slot worden de cartridges uitvoerig getest en in een gesealde verpakking weer aangeboden door Eeko Print.

Kwaliteitsbehoud

Deze manier van werken zorgt ervoor dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van nieuwe grondstoffen. Een tonercartridge kan op deze manier tot wel vier keer hergebruikt worden zonder dat er sprake is van kwaliteitsverlies.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?