Enviu, een innovatie makelaar voor een circulaire kunststofketen

Summary
Een product hoort geen brandstof te zijn voor onherstelbare schade aan het milieu en daarbij de mens. Liever zou een product louter een positief effect hebben op onze samenleving.
Enviu, een innovatie makelaar voor een circulaire kunststofketen
solution

Een product hoort geen brandstof te zijn voor onherstelbare schade aan het milieu en daarbij de mens. Liever zou een product louter een positief effect hebben op onze samenleving.

Op naar een circulaire economie

Op dit moment wordt de gigantische meerderheid van producten echter ontworpen voor een lineaire productielijn. Dat betekent dat veel producten een korte levensduur hebben en met een destructief effect op onze samenleving. Dat kan, en moet, anders.

Dus, over één ding zijn we het allemaal eens: We willen van een lineaire naar een circulaire economie. Kamerbreed wordt er een programma voor de circulaire economie aangeboden aan de Tweede Kamer. Een Transitie Agenda op de gebieden van kunststof, maakindustrie, consumptiegoederen, bouw en biomassa en voedsel. De vraag blijft echter, hoe gaan we deze transitie realiseren?

Transitie Agenda kunststoffen

Enviu neemt deel aan de Transitie Agenda kunststoffen, waarin ze werkt aan overheidsteun en marktontwikkeling voor innovaties van nieuwkomers en start-ups.

De huidige kunststoffen industrie snakt namelijk naar vernieuwing. De toekomst is groen, maar het heden is nog grijs. Er is een gevestigde orde die uitgedaagd wordt om kringlopen te sluiten. Recyclen is hier een stap in de goede richting. Maar, Enviu gelooft dat recycling zeker niet de enige oplossing is. Recycling vergt immers ook energie, en degradeert materialen. Kunnen we producten, materialen en distributie systemen niet slimmer ontwerpen waardoor we ze langduriger en hoogwaardiger kunnen gebruiken?

Alternatieve product systemen

Wat we nodig hebben zijn alternatieve product systemen. Een dergelijke transitie vraagt om ontwrichtende innovaties die de gevestigde orde wakker schudden. Een kritische, ambitieuze en nieuwe generatie van ondernemers en innovators die bewijzen dat het anders kan. En die zijn er al.

Er zijn in Nederland al tig van dit soort kleinschalige innovaties en ondernemingen op het gebied van smart product design, materiaal innovatie en distributie systemen. Ze hebben de potentie om een lineaire markt te verstoren door eenzelfde productieketen op een circulaire manier neer te zetten. Het probleem is alleen dat ze kleinschalig blijven en moeite hebben met aansluiten bij het systeem.

Enviu scout en ondersteunt deze innovaties om te schalen en aansluiting te vinden in de gevestigde industrie. Zo dat deze innovaties hun impact kunnen vergroten. Want daar is Enviu goed in. Met een 70% slagingspercentage van opgezette ventures en een track-record in het aandrijven van de markt eromheen.  

Innovaties implementeren

Naast een schalingprogramma in Nederland ontwikkelt Enviu samen met de industrie een programma om deze relevante innovaties op een duurzame manier in opkomende economieën te implementeren. Om te beginnen in Zuid-Oost Azië.

Jaarlijks lekt er namelijk wereldwijd 8 miljoen ton aan plastics de oceaan in, waarvan 60% uit 5 landen in Zuid-Oost Azië. Dit gaat alleen maar erger worden als we niet ingrijpen. Azië’s populatie is exponentieel aan het groeien, waardoor de productie en consumptie van plastics ook sterk toeneemt. Enviu ziet hierin een opkomende markt voor Nederlandse ondernemingen. En hiermee zetten we Nederland als innovatie land op de kaart.

Bedrijven met impact

Met als visie een economie die mens en natuur dient, bouwt Enviu al 13 jaar lang wereldveranderende bedrijven. Bedrijven die een sociaal of milieu probleem aanpakken, en de markt daaromheen aandrijven.

Neem bijvoorbeeld Khaloom, een bedrijf opgezet door Enviu die de textiel industrie aanpakt. Ze zijn begonnen in India, werelds twee-na-grootste textiel fabrikant, met nieuwe stof maken van post-productie katoen door middel van de lokale traditionele Khadi. Dit business model blaast nieuw leven in oude stof, bespaart hierdoor een hele hoop water, en behoud de inheemse productie technieken die worden bedreigd door mechanisatie. Enviu haakt in op de enorme potentie aangezien ze dit concept gaan repliceren naar andere Aziatische en Afrikaanse landen, waar handweven een hoeksteen van de cultuur vormt.  

Zo wil Enviu ook het dringende probleem van plastic als een mogelijkheid zien en op inspringen. Plastic is een essentieel thema voor Enviu omdat het huidige systeem ervoor zorgt dat niet iedereen toegang heeft tot basis goederen zonder vervuiling en grote hoeveelheden afval. Enviu acht innovatie in deze markt hoogstnoodzakelijk.

Deze blog is geschreven door de communicatiemensen van ENVIU.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?