FastFeetGrinded geeft sportschoenen een tweede leven

Summary
Sporten en spelen 'op' oude schoenen? Wij bedachten een manier om sportschoenen her te gebruiken in vloeren en nieuwe schoenen.
FastFeetGrinded geeft sportschoenen een tweede leven
solution

FastFeetGrinded ontwikkelde een proces om gebruikte sportschoenen te recyclen voor nieuwe toepassingen, zoals sportvloeren, schoenen en andere producten. Sporten en spelen kan nu letterlijk 'op' oude schoenen.

Afvalbult vol schoenen

Ieder jaar worden er wereldwijd 12 biljoen paar schoenen geproduceerd (2010 Lougborough University UK). De meeste van deze schoenen eindigen als afval op een vuilnisbelt, met alle gevolgen van dien. Denk aan een groeiende afvalberg en vervuild grondwater.

De initiatieven die gebruikte (sport)schoenen inzamelen, verkopen of geven deze aan ontwikkelingslanden. Los van het feit dat het verschepen vaak niet erg ecologisch gebeurt, eindigen de schoenen daar uiteindelijk ook op de vuilnisbelt of brandstapel. Slechts 5% van het totaal aan geproduceerde schoenen wordt op dit moment gerecycled (World Footwear 2005).

Recyclen

FastFeetGrinded ontwikkelde daarom een innovatief proces om de ingeleverde sportschoenen uit elkaar te halen in verschillende onderdelen. Het gerecycled materiaal dient zo zuiver mogelijk verkregen te worden om te kunnen recyclen. Door de schoenen te vermalen, scheiden we verschillende materialen die kunnen worden hergebruikt. Deze materialen verkopen we door aan producenten, om ons recycleproces te financieren. Het gaat om FFGRD RUBBER, FFGRD FOAM en FFGRD FIBER.

Rubber

Het FFGRD RUBBER wordt verkregen uit de zool van de sportschoen. Het wordt gebruikt als toplaag voor Tracks, kinderspeelplaatsen en sportscholen. Op deze manier kan de toplaag uit 100% gerecycled materiaal bestaan.

Foam

Het FFGRD FOAM wordt verkregen uit de tussenlaag van de sportschoen. Het is lichter en flexibeler als rubber. Hierdoor is het geschikt als onderlaag onder Tracks, als infill materiaal voor kunstgrasvelden enzovoort.

Fiber

Het FFGRD FIBER wordt verkregen uit het bovenwerk van de sportschoen. Het is een High Quality materiaal en kan bijvoorbeeld worden gebruikt in paardenpistes als Geopad.

Arbeidsmarkt

Het uit elkaar halen van de schoenen gebeurt op een beschutte werkplaats, waar mensen werken met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee dragen wij ons steentje bij aan de lokale arbeidsmarkt.

What's next?

Als jong, groeiend bedrijf lopen we tegen verschillende uitdagingen aan. Het verzamelen van een grote kwantiteit sportschoenen is er daar een van. Door een stabiele samenwerking met Euretco, de grootste inkooporganisatie van Nederland op het gebied van sport, hebben we een partner die ervoor kan zorgen dat de consument zijn gebruikte sportschoenen ook weer inlevert bij winkels als Runnersworld, The Athlete's Foot en Intersport. Dit zorgt er voor hun weer voor dat de klant naar de winkel komt, eventueel voor een nieuwe aankoop.

Aangezien het recyclen van sportschoenen een kostbare investering is, is het idee om de vervuiler, de fabrikanten, te laten meebetalen aan het recycleproces. Dat betekent dat voor ieder paar verkochte sportschoenen een milieubijdrage zal worden gevraagd. Alleen op deze manier wordt het interessant om de sportschoenen te recyclen.

We ruimen de 'troep' op die achterblijft na een sportief avontuur en maken fabrikanten en consumenten bewust van het afvalprobleem.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?

Jan Wullink
Jan Wullink

Dag David, het terug verkrijgen van de sportschoenen is wellicht het grootste obstakel in deze mooie uitdaging. Hier hebben wij ook al eens over gebrainstormd. Het vragen van een milieubelasting zal lastig zijn op specifiek alleen dit gebied. Je moet het denk ik eerder zoeken in een beloning of statiegeld systeem. De klant betaalt een x bedrag meer en krijgt deze terug bij inlevering van de schoenen. Vanwege de terugkomst van de klant heeft de winkelier hier voordeel aan door commerciële mogelijkheid deze klant weer producten te verkopen of beter aan zich te binden. Dit voordeel moet in een financiële afdracht omgezet worden om het logistieke gedeelte te bekostigen. Het productieproces en producten welke daaruit voortkomen moeten daarvan financieel onafhankelijk zijn en een zodanige meerwaarde vertegenwoordigen dat het ook commercieel interessant genoeg is om deze uitdaging te laten slagen. Succes!

22 November 2017 21:46