Fristads Green - 's werelds eerste kledingcollectie met een EPD (milieuverklaring)

Summary
Duurzame werkkleding - voor ondernemers die milieubewuste keuzes willen maken
Fristads Green - 's werelds eerste kledingcollectie met een EPD (milieuverklaring)
solution

Het produceren en verkopen van textiel zijn wereldwijde activiteiten met een grote impact op onze planeet. De impact op het milieu doet zich voor in de gehele productieketen - van grondstoffen tot eindproduct. Fristads wil een verschil maken. 

Fristads is nu de eerste ter wereld met het introduceren van een nieuwe internationale standaard die de totale milieu-impact van een kledingstuk meet – van materiaalkeuze tot aan de levering van het uiteindelijke kledingstuk. Als onderdeel van dit initiatief lanceren we Fristads Green. Een nieuw concept waarbij de gehele productieketen wordt getypeerd door milieubewustzijn en innovatieve oplossingen om de voetafdruk op het milieu te minimaliseren.  De eerste stap is een collectie voor professionals in de bouw & constructie in het najaar van 2019


EPD - ENVIRONMENTAL PRODUCT DECLARATION
Een Environmental Product Declaration (EPD) toont het geaccumuleerde milieueffect van een product gedurende zijn levenscyclus. Fristads heeft 's werelds eerste EPD's  voor kleding gemaakt.  We ontwikkelden een nieuwe standaard voor het meten van de totale milieubelasting van een kledingstuk.  Een standaard die in de hele textielindustrie kan worden gebruikt.  EPD's  worden al in andere productgebieden gebruikt, maar Fristads is de eerste  die het toepast voor kleding.    


FRISTADS GREEN - INNOVATION, ONTWIKKELING EN KNOW-HOW​​​​​​​
UNIEK, SCHERP ONTWERP | De kledingstukken zijn speciaal ontworpen, met geavanceerde plooien om het aantal patroonstukken en stiksels verminderen. Dit reduceert de naaitijd, bespaart energie en het efficiëntere gebruik van materialen voorkomt onnodig afval. Het ontwerp vereenvoudigt het recyclen van het materiaal dankzij minimale details en slimme oplossingen. De materialen zijn van gerecycled polyester en ongeverfd katoen. Het polyester wordt geverfd met behulp van het e.dye® -proces, waardoor het waterverbruik met 75% wordt verminderd. Alle kledingstukken zijn OEKO-TEX® gecertificeerd.
De knopen zijn gemaakt van een ruw afgewerkte metaallegering waarbij een metaalbehandelingsmethode wordt gebruikt die het waterverbruik vermindert. De meeste ritssluitingen en details zijn van gerecycled polyester.
E.DYE® | Een ecologisch duurzaam proces voor het verven van stoffen dat het waterverbruik met 75% vermindert ten opzichte van het traditionele verfproces. De kleur wordt aan het ruwe materiaal toegevoegd voordat het tot garen gesponnen wordt. Dit zorgt voor superieure  kleurvastheid omdat de kleur zich in het garen bevindt.
ZERO WASTE | We herbruiken al het restmateriaal van de productie. Het restmateriaal wordt ter plaatse gebruikt en omgezet in 'comfort pads': een bonusproduct voor ellebogen en knieën.

EFFICIËNT VERPAKKEN EN LEVEREN | Om het gebruik van plastic zakken te vermijden, vouwen we de kledingstukken met een speciale vouwtechniek. Dit betekent ook dat ze minder ruimte in beslag nemen, waardoor we optimaal gebruik maken van de transportcapaciteit. Al het transport is over zee en over de weg, wat aanzienlijk minder milieu-impact heeft dan luchttransport.


 

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Wouter Smit

Eigenaar at Bureau MVO

Do you want to comment on this solution?