G-Star Raw: Van aangespoelde PET-flessen naar raw denim

Summary
G-Star gebruikt sinds 2008 gerecyclde materialen in haar collecties, sinds 2014 bevat de collectie zelfs oude plastic drinkflessen, aangespoeld uit oceanen.
G-Star Raw: Van aangespoelde PET-flessen naar raw denim
solution

Nederlandse kledinggigant G-Star Raw gebruikt sinds 2008 gerecyclede materialen voor denim. Sinds vorig jaar gaan ze nog een stapje verder met een collectie waarin plastic van aangespoelde drinkflessen wordt verwerkt. De Raw for the Oceans-collectie ligt sinds september 2014 in de winkel. G-Star is van plan om het initiatief de komende jaren door te zetten.

Een ambitieus project

Raw for the Oceans was half bewustwordingscampagne, half ambitieus recycleproject. De Amerikaanse zanger en producent Pharrell Williams, was een van de belangrijkste partners. Met Williama's bedrijf Bionic Yarn en de natuurbeschermers van Parley for the Oceansontwikkelde G-Star een kledinglijn, gemaakt van verschillende soorten garen die 33% tot 61% gerecycled plastic bevatten.

Plastic afval

Van de enorme hoeveelheid oceaanafval bleken vooral plastic flessen geschikt voor recycling. Omdat plastic drinkflessen moeten voldoen aan strenge kwaliteits-en veiligheidseisen zijn ze geschikt om op een veilige manier om te zetten in kleding die voldoet aan de strenge eisen van G-Star. Dat vraagt om selectief strandjutten! Voor het resterende oceaanplastic zoeken de partners naar andere recyclingtoepassingen.

Samenwerking

'In ons reguliere productieproces hebben we directe relaties met leveranciers van stof aan de ene kant en de verkopers van ons eindproduct aan de andere. Speciaal voor Raw for the Oceans werken we samen met partijen verder inde keten,' vertelt Frouke Bruinsma, Corporate Responsibility manager vanG-Star Raw. Parley for the Oceans bestiert de inzameling van plastic op stranden in Indonesië, China en Australië, met medewerking van lokale afvalbedrijven. Bionic Yarn brengt de materiële expertise aan boord, zij weten hoe je uit vezels van gerecycled plastic garen spint. Als je de kwaliteit van het eindproduct wil waarborgen is samenwerking diep in de productieketen belangrijk.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/ef2079b36b437a4b89c2162dee49c96b_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?