GreenFill - De bodemafbreekbare infill korrel voor kunstgrasvelden

Summary
Tegengaan microplastic vervuiling in de bodem door sportvelden
GreenFill - De bodemafbreekbare infill korrel voor kunstgrasvelden
solution

Senbis werkt graag samen met bedrijven & organisaties in de ontwikkeling van duurzamere alternatieven in markten waarbij vervuiling door plastics een veel voorkomend probleem is. Daarom heeft Senbis GreenFill ontwikkelt, een bodem afbreekbare korrel die de SBR korrel op de sportvelden vervangt zonder daarbij in te moeten leven op sporttechnische prestatie.

Conventionele, polymere instrooikorrels breken niet af in de natuur. Daardoor zorgen ze voor microplastic vervuiling als ze van het sportveld in de omgeving terecht komen. Dit probleem wordt navenant groter als er toxische componenten in de korrels zitten.
In Nederland stelt de Wet Bodembescherming dat niemand de bodem mag vervuilen, of anders de bodem moet saneren. Het is dus ideaal als een instrooikorrel, zodra die buiten het sportveld terecht komt, volledig biologisch wordt afgebroken. Veldeigenaren hoeven zich dan geen zorgen te maken dat zij de bodem vervuilen. Bij GreenFill is dit het geval. De korrel wordt met dank aan schimmels en bacteriën in de bodem omgezet in humus, water en koolstofdioxide. Op het kunstgras zelf zijn deze niet of nauwelijks aanwezig, waardoor de afbraak van de korrel pas plaatsvindt buiten het veld. GreenFill heeft daarom wel een lange levensduur van circa 10 jaar op een kunstgrasveld, terwijl het in de bodem binnen enkele maanden wordt afgebroken.

Sporttechnische prestaties, spelcomfort en duurzaamheid van kunstgrasvelden worden voor een belangrijk deel bepaald door de gekozen instrooikorrel. GreenFill is speciaal ontworpen om zowel voor de sporter als voor de veldeigenaar topprestaties te leveren. Het is een zachte en elastische korrel met een goede demping. Dit verhoogt het spelcomfort en voorkomt blessures, zowel aan gewrichten als aan de huid. Omdat GreenFill constante afmetingen en een hoge slijtvastheid heeft, is er geen sprake van gruisvorming (wat stofwolken of wegdrijven kan veroorzaken) of verdichting van het materiaal op het veld. Daarnaast is de Greenfill bewezen weersbestendig, waarmee het sportveld ongeacht de weersomstandigheden jaarrond goed bespeelbaar is.

Website I Ik sport groen
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?

Martin Lekkerkerk
Martin Lekkerkerk

Wat een mooi initiatief! de krrels blijven niet alleen op het voetbalveld maar liggen na thuiskomst van de voetballers in de woonkamer, douche, slaapkamer etc Wat een mega probleem is dit!

24 December 2021 08:08