Gulpener – Lokaal, Duurzaam & Circulair

Gulpener – Lokaal, Duurzaam & Circulair
solution

Gulpener brouwt bier, en doet dat op bijzondere wijze: zo koopt de brouwer 95% lokaal in en wordt het bijproduct bierborstel geupcycled. En hoewel het concept van de circulaire economie pas sinds een aantal jaar het bedrijfsleven en de politiek bestormt, sloot Gulpener al in 2000 zijn ecologische cirkel.

Zelfvoorzienend

In 1996 richtte de brouwerij een coöperatie op van boeren uit de regio die brouwgranen op milieuvriendelijke wijze telen. Vanaf 1999 werd de hop voor het eerst uit eigen tuin verkregen, op enkele kilometers van de brouwerij. Vanaf dat moment was de Gulpener brouwerij zelfvoorzienend in de kweek van milieuvriendelijke en regionale grondstoffen. Als enige Nederlandse brouwerij koopt Gulpener zijn grondstoffen niet op de wereldmarkt, zo gezien is Gulpener misschien wel het enige echt Nederlandse bier. Daarnaast haalt Gulpener al zijn electriciteit uit windenergie. 

Van bierbostel naar brood

Vanaf 2000 werd duidelijk dat het bijproduct bierbostel, uit het residu van het moutbeslag, dat overblijft nadat het wort is afgetrokken, gebruikt kan worden als veevoer, waardoor Gulpener zijn ecologische cirkel kon sluiten. Het bedrijf uit Limburg zet het bierbostel ook weer lokaal uit bij boeren in de buurt. Meer recentelijk is de brouwerij gaan samenwerken met bakkerij de Bisschopsmolen in Maastricht. Zij maken desem gerstbrood met Gulpener bierbostel. Het bierbotel geeft dit gezonde brood een vezelrijk en malse structuur. Daarnaast hebben ze samen een broodbier ontwikkeld van het overgebleven brood van de Bisschopsmolen.  

Hergebruik & Recycling

Gulpener hergebruikt meer dan 95% van het consumenten verpakkingsmateriaal. In 2015 was 98% van de verkochten flessen bier gemaakt van retourflessen. Daarnaast vernieuwd de Gulpener de hardware van de brouwerij waardoor de co2-voetafdruk over 5 jaar minimaal 20% daalt. Verder draait de brouwerij 100% op groene stroom en introduceerde Gulpener in 2012 voor het eerst drie biologische bieren. Niet voor niets ontving Gulpener in 2014 de eenmalige MVO Nederland Award en was Gulpener in 2016 de duurzaamste brouwerij van Nederland volgens Rank a Brand. 

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?