Onderneem toekomstbestendig met het Koploperproject

Summary
Versnellen van de transitie naar een duurzame regionale economie door toekomstbestendige bedrijven en organisaties
Onderneem toekomstbestendig met het Koploperproject
solution

Is jouw bedrijf of organisatie al goed bezig met duurzaam ondernemen, maar wil je graag samen met andere ondernemers echt meters maken en een echte Koploper worden? Doe dan ook mee met een van onze Koploperprojecten.

Van koploper naar peloton

Duurzame oplossingen zijn er al in overvloed. We moeten ze alleen wel herkennen en ook daadwerkelijk gaan toepassen. Gewoon DOEN dus! Daar is een verandering van mindset voor nodig. Als er voldoende koplopers zijn dan wordt duurzaam ondernemen de norm en volgt het peloton vanzelf.

Een duurzame versterking van de regionale economie

Het doel van het Koploperproject is een duurzame versterking van de regionale economie, door vooruitstrevende mkb-ondernemers en andere organisaties de kennis, de tools en het netwerk te bieden om beter in te spelen op ontwikkeling naar een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve economie. Toekomstbestendig ondernemen dus! Deelnemers aan de Koploperprojecten zijn bedrijven die al Koploper zijn of dat graag willen worden. Naast bedrijven doen ook regelmatig andere organisaties mee, zoals zorginstellingen, scholen, woningcorporaties en gemeenten. Het project biedt veel inspiratie en helpt de deelnemers vooral om duurzaam ondernemen op een authentieke en structurele manier op te pakken.

Aanpak

In een Koploperproject gaan bedrijven en organisaties samen aan de slag in groepen van 8 tot maximaal 15 deelnemers. Ze krijgen deskundige begeleiding en leren ook veel van elkaar. Het project kent een systematische opbouw. Na de startbijeenkomst, waarin de deelnemers elkaar leren kennen, beginnen we met inzicht in de huidige situatie: wat gaat er al goed en wat kan er beter? De nulmeting. De deelnemers worden doorgelicht op duurzaamheid met de DuOn-Scan en de Milieubarometer. Nieuwe kansen en verbetermogelijkheden worden in kaart gebracht.Vervolgens kijken we vooruit (visie): waar willen we staan over enkele jaren en wat zijn onze ambities? Deze vertalen we vervolgens in een praktisch actieplan (de DuOn-agenda). Zo ontstaat een permanente verbetercyclus (plan-do-check-act) waarmee de deelnemers systematisch steeds verder verduurzamen: klimaatneutraal, circulair, inclusief en meer ... In de laatste stap besteden we aandacht aan een effectieve MVO-communicatie: wat is je verhaal naar je stakeholders toe?

Koploperprijs & organisatie

De deelnemers komen een paar keer per jaar bij elkaar, delen kennis en ervaringen en leren zo veel van elkaar: delen is vermenigvuldigen! Een Koploperproject duurt ongeveer een jaar en wordt afgesloten met een groot Koplopersymposium. Daar presenteren de Koplopers hun resultaten en ze inspireren andere bedrijven. De deelnemer die de MVO-huiswerkopdracht het beste heeft gemaakt, wint de Koploperprijs.De Koploperprojecten zijn een initiatief van Jaap de Vries van DZyzzion en worden uitgevoerd in samenwerking met regionale partijen als gemeenten, ondernemersorganisaties, MVO-netwerken etc. Tot nu toe deden al zo’n 350 bedrijven mee aan bijna 40 Koploperprojecten in meerdere provincies!

Doe ook mee!

Geïnteresseerd? Ook Koploper worden? Samenwerken? Dit kan door jouw uitdaging te matchen of een opmerking te plaatsen. We zien de reacties graag tegemoet. Meer informatie over het project en ervaringen van deelnemers vind je op dzyzzion.nl/koploperproject.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/7157e6292e8fedd5ab677f8e7aaf633c_small.png https://www.circulairondernemen.nl/uploads/b210ce0f1b923566c16dcffd4c80b39f_large.jpeg
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?