Het LokaliteitenKabinet – Afval in de Etalage

Summary
Het LokaliteitenKabinet is een living lab voor circulair hergebruik van tweedehands grondstoffen dat bedrijven met verschillende soorten restafval met elkaar verbindt om zo verspilling tegen te gaan.
Het LokaliteitenKabinet – Afval in de Etalage
solution

Wat de één als restant ziet, kan voor een ander dienen als waardevolle grondstof voor een product. Maar hoe kom jij in contact met een bedrijf dat jouw afval kan gebruiken? En hoe vind jij het benodigde restant waar jij als bedrijf een goede bestemming voor hebt? Het LokaliteitenKabinet op de Smeltkroes in Nijmegen maakt dit inzichtelijk.

Circulair Hergebruik

Het LokaliteitenKabinet is een living lab voor industriële symbiose en circulair hergebruik van tweedehands grondstoffen. Het is een kast, een online database en een kennisplatform in één dat bedrijven die verschillende soorten restafval bezitten met elkaar verbindt om zo verspilling tegen te gaan. Zo wordt er een nieuwe bestemming voor afval gevonden, ontmoeten ondernemers elkaar en wordt kennis over de circulaire economie verbreed.

Drie Componenten

Het LokaliteitenKabinet bestaat uit drie componenten. Het eerste component is een fysiek product: een paternosterkast waarin samples van de beschikbare tweedehands grondstoffen, hulpstoffen, halffabricaten en afvalstoffen uit de lokale omgeving zichtbaar worden gemaakt. Deze kast is geplaatst op de Smeltkroes: dé plek waar alle creatieve ondernemers van Nijmegen samenkomen. De kast is gekoppeld aan het tweede component: een online database waarin je inzicht krijgt in geproduceerde materialen en reststromen van bedrijven. Het derde component is het kennisplatform. Zowel digitaal als via innovatie sessies en business development trajecten wordt de meest actuele kennis op het gebied van circulair design en circulaire businessmodellen beschikbaar gesteld. Zo is het LokaliteitenKabinet het platform dat als grondstoffenrotonde bijdraagt aan de industriële symbiose in de regio.

Samenwerkende Productieketens

Op dit moment kunnen bedrijven uit de regio hun tweedehands grondstof aanbieden. Samples daarvan worden tentoongesteld in de fysieke kast. De creatieve ondernemers op de Smeltkroes die elke dag langs de kast lopen, worden zo geprikkeld om creatieve en innovatieve toepassingen voor de tweedehands grondstoffen te bedenken. Daarnaast worden er workshops en trajecten aan deze bedrijven aangeboden om zelf ook mee te denken. Het stimuleren van nieuwe circulaire samenwerkingsverbanden tussen lokale ondernemers is het doel van het LokaliteitenKabinet. Niet alleen plaatselijk in Nijmegen, maar zeker in de toekomst ook op verschillende plekken in Nederland. Iedereen kan hierdoor bijdragen aan de transitie naar circulaire productieketens en de nieuwe economie.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?