HVC & Boskalis Environmental – As wassen

HVC & Boskalis Environmental – As wassen
solution

Nederland heeft er een primeur bij: als eerste ter wereld wast afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC met bodemonderzoeker Boskalis bodemas op industriële schaal zonder daarbij afvalwater te lozen. Het resulteert in een vrij toepasbare bouwstof.

Bodemassen
Het eind van vele grondstofketens is helaas vaak nog de verbrandingsoven. En hoewel de circulaire economie aan tractie wint zal er voorlopig nog restafval verbrand worden. Uiteraard wordt er warmte gewonnen in het verbrandingsproces maar vaak was de verwerking van de restassen niet onomstreden. Des te belangrijker dat HVC en Boskalis Environmental erin zijn geslaagd een bodemaswasinstallatie te openen die de as na de verbranding reinigt van chemicaliën. Hierdoor is het resulterende product een volwaardige vervanger van zand en grind en kan het vrij gebruikt worden als fundering onder wegen en fietspaden of worden toegepast in asfalt en beton. Voorgaand was de toepassing van bodemassen beperkt tot in folie verpakte funderingen om te voorkomen dat regenwater de chemicaliën de bodem in zou spoelen. 

Opening
Op maandag 10 oktober 2016, de dag van de duurzaamheid, heeft Chris Kuijpers (directeur-generaal ministerie van Infrastructuur en Milieu) samen met Haico Wevers (directeur Boskalis Environmental) en Dion van Steensel (directeur HVC) de bodemaswasinstallatie van HVC in Alkmaar officieel geopend. De bodemaswasinstallatie van HVC heeft een capaciteit van 300 kton.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?