Infinite Paper Products pioniert circulair drukwerk in de Benelux

Summary
Als enige drukkerij in de Benelux met een volledig circulair drukwerkassortiment geldt Dekkers van Gerwen als een toonaangevende kartrekker van de circulaire economie.
Infinite Paper Products pioniert circulair drukwerk in de Benelux
solution

Als enige drukkerij in de Benelux met een volledig circulair drukwerkassortiment geldt Dekkers van Gerwen als een toonaangevende kartrekker van de circulaire economie. Met de productlijn Infinite Paper Products heeft de drukkerij dankzij toepassing van de Cradle to Cradle-principes inmiddels een zilveren Cradle to Cradle-certificaat verworven.

Infinite Paper Products

Infinite Paper Products is de circulaire productlijn van drukkerij Dekkers van Gerwen. De naam en het lemniscaat in het logo van Infinite Paper Products zeggen genoeg: het initiatief streeft ernaar papier het eeuwige leven te geven en materiaalwaarde te behouden door de principes van de circulaire economie toe te passen.

De productlijn is met name gericht op zakelijke afnemers en bevat een verscheidenheid aan producten: brochures, folders, boeken, duurzaamheidsrapporten, mailings, personeelsbladen, omslagmappen en nieuwsbrieven, allemaal vervaardigd op een circulaire wijze. Ter bewijsvoering van dit laatste gegeven heeft Dekkers van Gerwen alle gebruikte grondstoffen laten goedkeuren door onderzoeksinstituut EPEA op het gebied van hun milieu- en gezondheidseffecten.

Cradle-to-cradle als credo

Door alleen gebruik te maken van gerecycled papier en virgin grondstoffen uit te bannen, doorleeft Infinite Paper Products het credo van Cradle to Cradle: afval is grondstof. Dankzij volledige recycling spaart het initiatief waardevolle bossen, houdt het de emissie laag en zorgt het niet voor vergroting van de afvalberg. Sterker nog, Infinite Paper Products verkleint zelfs de afvalberg, aangezien het een inherent circulair ontwerp bevat en al het gebruikte papier in principe weer terugkeert in de materiaalkringloop. Bovendien komen er in het productieproces geen giftige stoffen aan de orde en is alle inkt 100% biologisch.

Gecertificeerde kartrekker

Als enige drukkerij in de Benelux met een volledig circulair drukwerkassortiment geldt Dekkers van Gerwen als een toonaangevende kartrekker van de circulaire economie. Vanwege deze circulaire bedrijfsvoering is de drukkerij sinds 2014 in het bezit van een zilveren Cradle to Cradle-certificaat. Dit houdt in dat het bedrijf materialen op een veilige en gezonde manier gebruikt, hernieuwbare energie toepast in het productieproces, verantwoord omgaat met proceswater, materialen hergebruikt en sociaal verantwoord onderneemt. Nu het Nederlandse bedrijf met Infinite Paper Products de eerste stap heeft gezet richting een transitie naar circulair drukwerk, is het wachten op andere drukkerijen in de Benelux die even ijverig een circulaire economie nastreven als Dekkers van Gerwen.

Ambitie

Dat Dekkers van Gerwen als enige in de Benelux een volledig circulair drukwerkassortiment heeft, wil niet zeggen dat het genoegen neemt met de positie als koploper. De organisatie streeft er namelijk naar om van Infinite Paper Products haar grootste productlijn te maken, waarbij zij meer dan de helft van haar productie wijdt aan deze lijn. In 2020 moet deze ambitie vervuld zijn.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?