IT afvoeren? Dat kan afvalvrij

Summary
IT hergebruik: het is data-veilig, makkelijk én duurzaam. Een 'no-brainer' dus. Maar afgedankte elektronica mag natuurlijk niet tot meer afval in ontwikkelingslanden leiden. Daar zorgen wij voor.
IT afvoeren? Dat kan afvalvrij
solution

Het is de normaalste zaak van de wereld geworden: je laat je afgedankte IT hardware een tweede leven leiden. Dit hergebruik is natuurlijk prachtig, maar doordat de kringloop nog niet gesloten is, leidt het ook tot afval in ontwikkelingslanden. Tijd om de loop te closen: tijd om ook uw IT afvoer-beleid afval-vrij te maken. Samen met Closing the Loop.

Closing the Loop maakt mobiele telefoongebruik circulair. Het zet inzamelprojecten voor afvaltelefoons op, in emerging markets. Zo wordt de mondiale keten van mobiele telefoons gesloten. Dat is nodig, omdat veel telefoon bij het einde van de levenscyclus in Afrika of Azië eindigen - en daar ellende veroorzaken. 

Elektronisch afval recyclen

Closing the Loop (CTL) koopt onbruikbare mobiele telefoons voor een eerlijke prijs in arme landen en verkoopt het afval aan geavanceerde recyclingfabrieken. Het grootste deel van de metalen in de gsm’s kan zo worden herwonnen en wordt opnieuw gebruikt. Zo worden grondstoffen beschikbaar die anders voor een groot deel verloren zouden gaan. Op deze manier wordt gevaarlijk elektronisch afval verminderd, schone banen gecreëerd in arme landen en de druk op metaalwinning in mijnen verlaagd. Inmiddels heeft CTL bijna twee miljoen telefoons gerecycled. Het doel van CTL is om door intensieve samenwerking met diverse partijen over tien jaar 80% procent van alle mobieltjes te recyclen. 

Telefoons afval-vrij hergebruiken

Met het 'One for One' programma laat CTL organisaties mobiele telefoons 'afval-vrij' afvoeren. CTL compenseert dit 'bedrijfsafval' - veroorzaakt doordat een telefoon uiteindelijk op een vuilnisbelt terecht kan komen - door de inzameling en verantwoorde recycling van een defecte telefoon. Dit inzamelen doet CTL in Afrika en Azië. Vergelijkbaar met de verwijderingsbijdrage , maar deze bijdrage zorgt voor schone banen in ontwikkelingslanden. Het concept wordt in deze korte animatie uitgelegd. 

Telefoons grondstof-neutraal inkopen

Dezelfde aanpak wordt ook ingezet zodat mobiele telefoons circulair ingekocht kunnen worden. Door een nieuwe telefoon te koppelen aan de inzameling van een afvaltelefoon, zorgt CTL er voor dat een telefoon niet langer leidt tot grondstofschaarste en vervuiling, maar juist tot meer recycling en meer urban mining. De dienst is dus vergelijkbaar met CO2 compensatie, maar dan voor schaarse metalen.

Voordeel voor iedereen

CTL biedt iedere organisatie die dat wil een makkelijke en effectieve manier om hun telecombeleid duurzaam te maken. Haar aanpak zorgt er voor dat vervuilende en ongezonde banen verdwijnen en worden vervangen door schonen banen rond afvalverzameling en -scheiding. Zo wordt er een boost gegeven aan lokaal ondernemerschap en genereert CTL een verantwoorde inkomstenbron voor mensen in ontwikkelingslanden. CTL ziet tevens mogelijkheden om de lokale bevolking op te leiden in het recyclen van hun afval zodat transport van de afvalstromen vermeden wordt en de opbrengsten nog meer ten gunste komen van de lokale bevolking. 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/3bf6003904ea0451783d60a3fd6e1abe_large.jpg
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?