Koffiebranderij Peeze – Biobased koffiecapsules

Koffiebranderij Peeze – Biobased koffiecapsules
solution

De Nederlandse koffiebranderij Peeze heeft samen met Advanced Technology Innovations (ATI) een innovatief duurzaam alternatief voor de bestaande koffiecapsules ontwikkeld: een biobased koffiecapsule voor in Nespresso-koffiemachines.

Koffie is na aardolie het meest belangrijke handelsproduct in de wereld. Daaruit is een diverse en omvangrijke markt met vele koffiemerken en -branderijen ontstaan. Ook de markt voor koffiecapsules is groot en groeit fors. De Nederlandse koffiebranderij Peeze heeft samen met Advanced Technology Innovations (ATI) een innovatief duurzaam alternatief voor de bestaande koffiecapsules ontwikkeld: een biobased koffiecapsule voor in Nespresso-koffiemachines.

De uitdaging

De afgelopen vier jaar hebben Peeze en ATI gewerkt aan een kwalitatief goed alternatief voor de succesvolle Nespresso koffiecapsules. Vanwege de groeiende afvalberg van plastic cups ging de koffiebranderij op zoek naar hernieuwbare materialen, die de functionaliteiten van plastic en aluminimum konden vervangen, maar onder de voorwaarde dat er geen fossiele materialen mochten worden gebruikt. Bovendien moest er in de ontwikkeling rekening gehouden worden met zo’n 1700 patenten.

Koffiecapsule

Het eindresultaat is een gepatenteerde capsule die gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen (suikerbietresidu) en daarnaast gecertificeerd composteerbaar, waardoor ze zo bij het GFT-afval kunnen. Een soortgelijk product met deze eigenschappen bestaat nog niet en ook de productietechnieken zijn innovatief. Zo is de capsule en afdichtfolie van polymelkzuur (polylactic acid, PLA), een biobased composteerbaar materiaal. De capsules zijn gevuld met klimaatneutrale, biologische fairtrade koffie van hoge kwaliteit Arabica koffiebonen.

Kwaliteit, duurzaamheid en goede smaak

Voor de ontwikkeling van deze innovatie heeft Peeze de samenwerking gezocht met een aantal partijen. Het PLA materiaal moest verder worden ontwikkeld, zodat de capsule ook met heet water bleef functioneren en de folie onder waterdruk op de juiste manier zou worden geperforeerd. Daarnaast moest de bijzondere smaakbehoud van koffie door de zuurstofdichtheid van de capsule worden gegarandeerd. Nu de uitdagingen overwonnen zijn, is de eerste productierun gedraaid. Begin volgend jaar worden de Peeze biobased koffiecapsules op de markt beschikbaar gesteld. Een belangrijk doel van Peeze is hiermee gerealiseerd: een kop koffie om van te genieten zonder dat de wereld om ons heen wordt vergeten.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/c7ce0311bec1573055ead9d8c4b45179_large.jpeg
Read more

Do you want to comment on this solution?