Koffiebranderij Peeze zet volgende stap naar circulair koffieconcept met composteerbare koffieverpakking

Summary
Een volledig duurzaam koffieconcept, dat is onze droom. Met de nieuwe composteerbare koffieverpakking zetten wij de volgende stap.
Koffiebranderij Peeze zet volgende stap naar circulair koffieconcept met composteerbare koffieverpakking
solution

Veel van het dagelijks afval bestaat uit verpakkingen. Dit wordt grotendeels verbrand. Zonde en zeker niet circulair. Daarom ontstond bij koffiebranderij Peeze de droom om een composteerbare koffieverpakking te maken. Het traject vereiste een lange adem en een zoektocht naar geschikte materialen en partners, maar was de moeite meer dan waard.

De uitdaging zat hem in het creëren van een verpakking met de juiste barrière-eigenschappen om koffiebonen te beschermen tegen zuurstof en vocht. Vervolgens moest deze na het gebruik gewoon bij het groenafval kunnen om gecomposteerd te worden. Ook werd er rekening gehouden met het gebruik van zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen.

De verpakking

Acht jaar later was het moment eindelijk daar. Op het Nieuwjaarsevent van MVO Nederland in januari 2018 lanceerde Peeze haar eerste koffiepak met composteerbare folie. De folie is bijzonder door de opbouw van drie lagen voor een optimale barrière en bestaat voor ruim 60% uit hernieuwbare grondstoffen. Het gebruik van composteerbare inkten en ventielen zorgt ervoor dat de verpakking 100% gecertificeerd is volgens de Europese norm NEN-EN 1343. Deze primeur sluit helemaal aan bij de wereldwijde verschuiving richting een circulaire economie. Een economie waarin afval eigenlijk niet bestaat en alle grondstoffen oneindig worden hergebruikt.

Toekomst

Al eerder introduceerde Peeze biobased en composteerbare koffiecups gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals suikerriet. Nu volgt een volledig composteerbare koffieverpakking die na gebruik bij het groenafval mag.​ 

Het optimale is een verpakking volledig gemaakt van hernieuwbare materialen en die thuis gewoon in de achtertuin composteerbaar is. We willen echter niet blijven wachten totdat iets perfect is, juist de tussenstappen zetten iets in gang. Samen met haar partners Bio4pack, Servo Artpack en TIPA zet Peeze deze ontwikkeling voort. 

Circulair koffieconcept

Een volledige circulair koffieconcept is de doelstelling. Een koffieconcept voor onze klanten waarvan alle onderdelen circulair zijn. Van de verpakking van koffie tot de afvoer van bijvoorbeeld de koffiebekers, het hergebruik van de koffiemachine en zelfs het meubel onder de koffiemachines.

Lees meer over de composteerbare verpakking op onze website.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/726be97942a4cd66407b1c7095335fc3_large.png
Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this solution?