Leerlingen strijden om laagste ecologische voetafdruk met For Good app

Leerlingen strijden om laagste ecologische voetafdruk met For Good app
solution

Zes klassen van het zesde middelbaar van VKO Opwijk in Vlaams-Brabant strijden van januari tot juni 2017 tegen elkaar om de laagst mogelijke ecologische voetafdruk. Ze doen dit met behulp van de app en ‘Challenge’ ontwikkeld door de start-up For Good.

Wat is de impact van vlees of andere dierlijke producten? Hoe groot is je voetafdruk als je met de wagen rijdt? Verbruiken opladers die in de stekker blijven steken veel energie?

95 leerlingen van het zesde jaar van VKO Opwijk ontdekken het komende half jaar het antwoord op al deze vragen. Vorige week startten zij met een ecologische Challenge. De For Good app op hun smartphone monitort hun voetafdruk en vertelt hen hoeveel planeten ze zouden verbruiken als iedereen leeft zoals zij. Gaandeweg krijgen ze tips om op een groenere manier te leven. Dat gaat van advies over voeding en energie tot praktische oplossingen voor alternatieve vormen van transport. Op hun eigen Challenge-site kunnen ze de totale voetafdruk van alle klassen volgen en vergelijken.

Steente bijdragen

Klaas De Nil, leraar VKO: "Jongeren zijn bezorgd over de klimaatopwarming en vinden dat er moet worden ingegrepen. De Challenge toont dat iedereen zijn steentje kan bijdragen en brengt via de app de problematiek in de leefwereld van onze leerlingen."

Het gemeentebestuur van Opwijk steunt het project. De Challenge kadert perfect in de plannen om tegen 2020 de CO2-uitstoot met minstens 20% te verminderen. Hiermee voegt Opwijk de daad bij het woord nadat ze het Burgemeestersconvenant in 2014 ondertekende.

For Good daagt scholen uit

Uit de nationale klimaatenquête van 2013 bleek al dat zeven op de tien Belgen, en dan vooral jongeren, erg bezorgd zijn over de klimaatverandering. Met de app en Challenges maakt For Good duurzaamheid simpel en duidelijk en toont de startup dat ze wel degelijk iets kunnen veranderen aan de problematiek. Het bedrijf wil voor het einde van het jaar nog vier bijkomende Challenges opzetten met scholen in Vlaanderen en dit volledig gratis. Tegen eind 2018 wil de startup uitbreiden naar tien Challenges in scholen.

Bedrijven aan de slag met voetafdruk

Naast scholen, activeert For Good ook bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Securex, de Provincie Antwerpen en Bopro starten binnenkort hun eigen ecologische Challenge. Een dergelijke Challenge laat toe om CO2-reductiedoelstellingen te behalen, maar zorgt ook voor een grotere betrokkenheid van het personeel. Het zijn de werknemers zélf die actie ondernemen en de ecologische voetafdruk van het bedrijf sturen.

Maarten Desmet, mede-oprichter For Good: “Een Deloitte-studie toont aan dat 56% van de Millenials niet wil werken voor een bedrijf waarvan ze de waarden niet ondersteunen. Ze vinden duurzaamheid duidelijk belangrijk en dus moeten werkgevers hier wel op inzetten.”

10.000 app-gebruikers met lagere voetafdruk

For Good wil in 2017 twintig ecologische Challenges opzetten met scholen, bedrijven, buurten, gemeenten. De start-up mikt op 10.000 app-gebruikers die hun voetafdruk met minimaal 15% reduceren.

De For Good app is gratis te downloaden op de smartphone via de App Store en de Google Play Store.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Maarten Desmet

Managing director at For Good

Do you want to comment on this solution?