LENA – De kledingbibliotheek

LENA – De kledingbibliotheek
solution

De kledingindustrie is geëvolueerd naar een vorm van massaproductie en overconsumptie. Niet alleen heeft het milieu daar onder te lijden, maar de verspilling van deze industrie draagt onder meer bij aan de schaarste van grondstoffen, erbarmelijke werkomstandigheden en een groeiende afvalberg.

Slow fashion initiatieven, die draaien om duurzame materialen en recycling, dragen bij aan de oplossingen.

Het zusje van Doortje Vintage

LENA is een spin-off van Doortje vintage, een succesvolle (web) shop met een uitgebreide vintagecollectie. In 2013 zijn vier ondernemende vrouwen uit Brabant actief begonnen met de ontwikkeling van het idee om een kledingbibliotheek neer te zetten. Met hun business model willen de oprichters van LENA de behoefte van het wisselen van kleding in een duurzame context plaatsen. Op termijn hopen ze bij LENA dat consumenten bewuster met hun koopgedrag omgaan, waarbij het lenen steeds meer een begrip wordt.

Oneindige kledingkast creëren

In de bibliotheek van LENA wordt er niet alleen tweedehandskleding verkocht, maar hebben de klanten ook de mogelijkheid om kleding te lenen. Op deze wijze wordt er een dubbele betekenis aan hergebruik gegeven en is de omgang met alle gemaakte kleding efficiënter.
Voor een vast bedrag per maand of strippenkaart kun je via een puntensysteem kiezen uit verschillende vintagecollecties en stukken van jonge ontwerpers uit (eco) labels. Merken zoals Filippa K, MUD jeans  en Kuyichi.

Samen meer impact

Het concept slaat aan en LENA heeft inmiddels meer leden dan verwacht. Dankzij de groei ligt de uitdaging vooral in de uitbreiding van het assortiment. De doelgroep van vrouwen blijkt bijvoorbeeld veel breder te zijn en de collectie moet evenredig meegroeien om alle klanten goed te blijven bedienen. Op den duur hopen ze bij LENA dat ook in andere steden kledingbibliotheken zullen ontstaan. Met de ultieme droom dat iedereen wereldwijd bij een kledingbibliotheek terecht kan en slechts een pasje op reis hoeft mee te nemen.

 

Read more

Do you want to comment on this solution?