Nature’s Finest – Vloeren van voedselafval

Summary
Op inventieve wijze brengt C. Kornuyt BV met zijn gietvloeren biologisch afval terug in de materiaalkringloop.
Nature’s Finest – Vloeren van voedselafval
solution

Reststromen in de voedselsector leiden vaak naar de afvalverbranding of de composthoop. Op inventieve wijze brengt C. Kornuyt BV met zijn gietvloeren biologisch afval terug in de materiaalkringloop. Kunnen we op eieren lopen?

Biobased vloeren

In de voedselindustrie zijn reststromen vaak onvermijdelijk. Niet alles van de gewassen is immers eetbaar. De bijproducten die ontstaan, zoals de doppen die overblijven na het vervaardigen van cacaoboter en cacaopoeder, zijn niet per se nutteloos. Toch leiden reststromen in veel productieprocessen naar verbranding of compostering. Voor zulke reststromen zijn duurzame oplossingen mogelijk.

Nature’s Finest benut deze reststromen. Sinds 2014 zoekt C. Kornuyt BV, het bedrijf achter Nature’s Finest, naar toepassingen van biologisch restafval in hun gietvloeren. Na experimentatie en onderzoek heeft het Nederlandse bedrijf vloeren ontwikkeld die volledig zijn gemaakt van biologisch materiaal. Hierbij bestaat de coating louter uit biomassa, die voedselproducenten anders zouden verbranden of composteren. De vloeren zijn bovendien 100% recyclebaar.

Op deze manier draagt het Nederlandse bedrijf bij aan het sluiten van biologische materiaalkringlopen. Zodoende brengt het Nederland dichter bij een circulaire en biobased economie, door een hoogwaardige bestemming te bieden voor biomassa uit de voedselsector. Nature’s Finest concurreert echter niet met de voedselindustrie, omdat het alleen gebruikmaakt van niet-eetbare resten van voedsel, zoals eierschalen, koffievliezen en cacaodoppen.

Op eieren lopen

Een van de gietvloeren van Nature’s Finest is Full of Eggs: een vloer gemaakt van eierschalen. Deze kun je zien als een duurzaam alternatief voor een marmeren vloer en beschikt over een hoge glansgraad. Bovendien is deze vloer in diverse varianten uit te voeren. Zo hangt de grootte van de eierschalen in de gietvloer bijvoorbeeld af van de persoonlijke voorkeur.

Naast eierschalen gebruikt Nature’s Finest cacaodoppen en koffievliezen als decoratieve toeslagstof in gietvloeren. Met de vloeren Full of Beans en Full of Coffee halen mensen een bijzondere, duurzame vloer met een warme uitstraling in huis.

Meer vloeren, meer impact

Het vinden van de juiste reststromen is moeilijk, want niet alle materialen zijn geschikt voor een gietvloer. Het assortiment van Nature’s Finest blijft echter niet beperkt tot drie varianten. De vloeren van cacao en dergelijke smaken naar meer. Daarom verdiept Kornuyt zich nu naar afvalstromen zoals de plasticsoep en ewaste (elektronisch afval). Op die manier dragen deze vloeren in de toekomst niet alleen bij aan het sluiten van de biologische kringlopen, maar ook aan het circuleren van technische materialen.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?