Nederland debuteert: recyclen van drankenkartons

Nederland debuteert: recyclen van drankenkartons
solution

Recyclen is ondertussen onze tweede natuur. De Nederlandse consument kan tegenwoordig na gft, papier, plastic en glas ook drankenkartons gescheiden inleveren. Het type karton waar drankverpakkingen van zijn gemaakt wordt sinds januari voor het eerst in ons land verwerkt, op een milieuvriendelijke manier door familiebedrijf Van Houtum.

Alles wat familiebedrijf Van Houten oplevert heeft een eerder leven gehad. Of het nou hygiënepapier is, de toiletrolhouder of een motorblok. De missie is om er circulair mee om te gaan, aldus algemeen directeur Bas Gehlen. De fabriek begon 3 jaar geleden met milieuvriendelijke experimenten om drankenkartons te verwerken. In omringende landen wordt dit al langere tijd gedaan maar dan op een chemische manier.

Regeling groenprojecten

Van Houtum kon aanspraak maken op de WBSO-regeling voor onderzoek en ontwikkeling. Bovendien financierde de Rabobank het vernieuwende productieproces vanuit de regeling groenprojecten (de groenbank). Dat is een stelsel waarbij particulieren fiscaal voordelig kunnen lenen voor investeringen in duurzame, innovatieve projecten. 

12.000 ton drankenkartons

Sinds januari 2016 is draait het drankenkarton recycling proces. Het karton belandt in een grote kuip met heet water, waarna door te wassen hoge kwaliteit vezels uit de verpakkingen komen. Na toevoeging van wat overig papierpulp produceert Van Houtum bijvoorbeeld hygiënepapier van dit herwonnen goedje. De verwachting is dat de fabriek in 2016 maar liefst 12.000 ton drankenkartons zal verwerken.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/4d98a12f19f36c2de93ae788afa48f4f_large.jpg

Kunststof en aluminium

Naast papiervezels zit er ook kunststof en aluminium in de drankverpakkingen. Zonder chemische toevoegingen verdelen ze deze materialen tijdens het wassen en leveren ze het aan als grondstof voor andere fabrikanten. Dit jaar nog willen ze deze kringloop compleet hebben. Dit lukt alleen door nauwe samenwerking met andere partijen zoals afvalverwerker SUEZ. Want circulair ondernemen kun je niet alleen.

Biobased en circulaire aanpak

Van Houtum werkt het liefst circulair én biobased. Inmiddels zijn ze ook bezig met een proefopstelling waarin ze olifantsgras verwerken. Deze plant afkomstig uit Azië neemt veel CO2 op en heeft geen meststoffen nodig, daarnaast heeft het nog tal van functionaliteiten zoals biobrandstof, bioplastic en biobeton. In 2016 moet olifantsgras een standaardgrondstof zijn.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/2b8ad6e3aa244d541d513b79fc9f256e_large.jpg
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here
person

Yuri van der Putten

Stagair

Do you want to comment on this solution?