Olifantsgras? Maak er papier van! Of bio-plastics

Olifantsgras? Maak er papier van! Of bio-plastics
solution

Sinds 2012 plantte Van Gilst met zijn bedrijf NNRGY Crops al 20 hectare van het gewas op braakliggende bouwgrond. De celluloserijke plant is een goede basis voor allerlei materialen, van biobrandstof en papier tot bouwmaterialen en bio-plastics. Daar maakt NNRGY slim gebruik van.

Het idee

Op reis door Borneo in 2009 werd Jan-Govert van Gilst geraakt door de massale houtkap voor bouwmaterialen. Hij ging op zoek naar een oplossing om in Nederland duurzame materialen van eigen bodem te produceren. Het doel was een veelzijdige plant te vinden die snel groeit, makkelijk te onderhouden is en het liefst ook nog veel CO2 opneemt. Olifantsgras (Miscanthus giganteus) bleek ideaal.

Olifantsgras

De van oorsprong subtropische gras gedijt hier goed. “Het groeit hier als kool, maar heeft de energiewaarde van steenkool”, schrijven onderzoekers van de Universiteit Wageningen. De celluloserijke plant is een goede basis voor allerlei materialen, van biobrandstof en papier tot bouwmaterialen en bio-plastics.

Een circulair model

De productielijn die Van Gilst voor ogen heeft draagt op allerlei manieren bij aan een circulaire economie en een kleinere ecologische voetafdruk. Door gebruik te maken van braakliggende grond wordt geen nieuwe grond ontgint of waardevolle landbouwgrond opgeofferd; lokaal geproduceerde bouwmaterialen verminderen de vraag naar niet-duurzame bouwmaterialen van ver; en als bonus neemt olifantsgras ook nog eens flink wat CO2 op.

Verder blijven kijken

Sinds 2012 plantte Van Gilst met zijn bedrijf NNRGY Crops al 20 hectare van het gewas op braakliggende bouwgrond en verkocht al 2000 kilo papier van olifantsgras. Hij is echter continu op zoek naar nieuwe toepassingen. De focus van NNRGY ligt nu op het maken van high-tech bouwmaterialen, het bedrijf is bezig met verschillende partijen om op basis van olifantsgras filament voor 3D-printbare te ontwikkelen. Op termijn hoopt Van Gilst zijn productie bovendien flink op te schalen: “Over tien jaar wil ik 1000 hectare olifantsgras verbouwen op lege bouwterreinen om bouwmaterialen te produceren voor nieuwbouw in nabije gebieden.”

De uitdaging

Ondanks alle voordelen is het nog niet altijd makkelijk om de teelt van olifantsgras van de grond te krijgen. Het duurt drie jaar tot de eerste oogst. Eerste investeringen zijn dus altijd langetermijninvesteringen. Ook loopt de wetgeving vaak nog achter de feiten aan. Eén gemeente kon bijvoorbeeld geen NNRGY-papier inkopen omdat het geen FSC-keurmerk had, of blijkt het onnodig lastig een landbouwvergunning aan te vragen voor een terrein dat als bouwgrond  in het bestemmingsplan opgenomen is. Dit zijn de opstartuitdagingen van deze pionier.

In de prijzen

NNRGY Crops is nog jong, maar de plannen van Van Gilst hebben al de nodige aandacht gekregen. Het bedrijf werd al twee keer genomineerd voor de TEDxAmsterdam Award en opgenomen in de Top 100 van meest innovatieve MKB-bedrijven.
 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/e9af05228b7c5670a42665f607b53526_large.jpeg
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?