Onora – Groen de grond in

Onora – Groen de grond in
solution

Onora maakt uitvaartkisten. Dat doen ze op een innovatieve wijze, namelijk van bioplastic. Op deze manier kan ons meest persoonlijke circulaire proces, overlijden en jezelf teruggeven aan de aarde, worden verpakt in een net zo circulair en ecologisch verantwoord omhulsel.

De industriestandaard
Op dit moment wordt 80% van de huidige "houten" uitvaartkisten geproduceerd uit spaanplaat en geperste houtvezel platen welke milieuvervuilende harsen en andere belastende materialen zoals plastic, schroeven, nietjes etc bevatten. De productie van deze kisten is tevens arbeidsintensief: vandaar dat de meer ecologisch verantwoorde kisten die op dezelfde wijze gemaakt worden behoorlijk prijzig zijn. 

De Onora kist
Onora pakt het anders aan. De kist van het bedrijf uit Den Bosch vormt zicht door bioplastic compound onder hoge druk in een mal te spuiten. En hoewel de investeringen in het materiaal (het bioplastic compound) en de productiemallen in de beginfase vrij groot zijn, zal Onora bij voldoende vraag eenvoudig kunnen concurreren met huidige uitvaartkist producenten. Doordat de productie van een kist maar een aantal minuten duurt zijn de productiekosten significant lager. 

Milieubelasting
De uitvaartkist van Onora is de meest ecologische kist op de markt geproduceerd uit organische materialen. Doordat het materiaal in de grond afbreekt, verdwijnt het opnieuw in de natuur. Het bioplastic is gemaakt van natuurlijke producten zoals zetmeel uit aardappels of mais. De milieubelasting van de kist is 50% lager dan die van een standaard kist en 20% dan die van de het meest ecologische alternatief op de markt. Ten opzichte van een crematie brengt de Onora kist emissies tot zelfs 75% omlaag. Met jaarlijks 140.000 overlijdensgevallen in Nederland, is de potentiele impact van het product behoorlijk te noemen.

Uniek
De kisten, die sinds begin 2016 in Nederland verkrijgbaar zijn, kostte drie jaar om te ontwikkelen. Niet gek want wereldwijd was er nauwelijks ervaring met het produceren van een dergelijk formaat product van bioplastic. De kisten van Onora zijn dan ook de grootste bestaande producten geproduceerd uit bioplastics. De kisten openen dus tevens de weg voor nieuwe toepassingen uit deze groene materialen. Daarnaast is elke kist te personaliseren voor een passend, persoonlijk en verantwoord afscheid.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?