Rijkswaterstaatsgebouw wordt jeugdkliniek GGZ

Rijkswaterstaatsgebouw wordt jeugdkliniek GGZ
solution

Het voormalig districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen staat leeg en moet plaatsmaken voor de Nieuwe Sluis Terneuzen. In plaats van slopen wordt het pand ontmanteld en krijgen de materialen een nieuwe bestemming: de nieuw te (ver)bouwen kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge.

In een circulaire economie bestaat afval niet meer

Het is voor het eerst in Nederland dat materialen en grondstoffen van een gebouw maximaal worden hergebruikt en dat een ggz-instelling op deze schaal een bijdrage levert aan de circulaire economie. Producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen behouden hun waarde. Rijkswaterstaat investeert in de ontwikkeling en het gebruik van duurzame materialen, die zo veel mogelijk kunnen worden hergebruikt. De wens van Emergis om duurzaam te bouwen en in dit project zoveel mogelijk bestaande materialen toe te passen, past goed binnen deze visie.

Duurzaam gebouw

In dit districtskantoor zijn veel hergebruikte materialen verwerkt en bij de oplevering was het een van de eerste duurzame kantoorgebouwen in Nederland. Bijzonder is dat architect Taco Tuinhof van Rothuizen Architecten de bruikbare onderdelen van het gebouw als uitgangspunt neemt voor zijn ontwerp van de kinder- en jeugdkliniek. Zo behouden de hergebruikte materialen hun waarde en wordt zelfs meerwaarde gecreƫerd. In het ontwerp zijn onder andere de buitenkozijnen, binnendeuren, gevelbekleding, de houten vloerdelen en straatklinkers verwerkt.

Samenwerking met New Horizon Urban Mining

Niet alle materialen zijn passend voor de kinder- en jeugdkliniek. Het Bredase bedrijf New Horizon Urban Mining ontmantelt het pand en zorgt er voor dat alle materialen en grondstoffen een traceerbare nieuwe bestemming krijgen.

Kennis delen

Gedurende de ontmanteling van het Rijkswaterstaatsgebouw tot aan de oplevering van de kinder- en jeugdkliniek wordt veel kennis opgedaan over de mogelijkheden van een circulaire economie. Emergis heeft samen met Impuls Zeeland diverse partijen bij elkaar gebracht om deze kennis en expertise te delen. Provincie Zeeland stimuleert initiatieven die bijdrage aan en ondersteunt dit project met een financiƫle bijdrage.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/ad603e8f60ba0975359a30ecf0cfe73b_large.png
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?