Roetz geeft afgedankte tweewielers een nieuw leven

Summary
Sinds 2011 reinigt en bewerkt Roetz oude fietsonderdelen, om deze daarna te verwerken in nieuwe fietsen. Zo bespaart Roetz tonnen aan waardevolle grondstoffen.
Roetz geeft afgedankte tweewielers een nieuw leven
solution

Een miljoen fietsen eindigen jaarlijks op de schroothoop. Roetz geeft een nieuw leven aan de waardevolle onderdelen van oude fietsen – en hierbij gaan ecologie, economie en sociaal ondernemen hand in hand.

Eén miljoen fietsen

In een land dat bol staat van de fietsers belandt een grote hoeveelheid fietsen op de afvalberg. Jaarlijks worden minstens één miljoen fietsen afgedankt door hun eigenaar. Een deel hiervan vindt een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld in stalen platen, maar zelfs bij deze vorm van recycling gaat veel waarde verloren – met andere woorden: het gaat hier om downcycling.

Toch zijn belangrijke onderdelen, zoals het frame en de voorvork, nog van uitstekende kwaliteit wanneer de fiets op de afvalberg terechtkomt. Deze waarde vormde voor Roetz een bron van inspiratie voor een businessplan dat draait om remanufacturing: het Amsterdamse bedrijf herproduceert fietsen door de bruikbare onderdelen van afgedankte tweewielers toe te passen in nieuwe fietsen.

(Re)cycling

Sinds 2011 reinigt en bewerkt Roetz oude fietsonderdelen, om deze vervolgens te verwerken in nieuwe fietsen. Per jaar produceert Roetz 2500 e-bikes en gewone fietsen. Dankzij het circulaire ontwerp is het mogelijk om een collectie aan te bieden van gestandaardiseerde fietsen die betrouwbaar, betaalbaar en circulair zijn. Deze worden bij verschillende fietsendealers in Nederland aangeboden, maar ook in België, Duitsland en Denemarken.

Sinds 2015 werkt Roetz bovendien samen met de NS in verband met de ov-fiets. Jaarlijks komen er circa 200.000 ritten met de ov-fiets bij, wat eveneens een stijging van afval met zich meebrengt. Om te zorgen dat de NS ook op dit gebied circulair onderneemt, heeft de organisatie de circulaire fietsenproducent ingezet om alle vier jaar oude fietsen weer tot nieuwstaat te brengen. Dit komt neer op zo'n duizend ov-fietsen per jaar.

Stapsgewijs steeds meer circulair

Door afgedankte fietsen een nieuw leven te geven, bespaart Roetz tonnen aan waardevolle grondstoffen. Vorig jaar heeft Roetz bijvoorbeeld twintig ton aan materiaal gered van de schroothoop. Percentueel wordt 30% van de afgeschreven fietsen gebruikt in de Roetz-Bikescollectie, maar dit is nog veel hoger bij bestaande fietsenvloten, zoals die van de NS. Hiervan wordt zelfs 70% hergebruikt in de nieuwe fietsen.

Niet alleen op het gebied van economische en ecologische duurzaamheid zet Roetz zich in, maar ook op het gebied van sociaal ondernemen. In de werkplaats van Roetz werken namelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en Roetz stimuleert hen om een opleiding te volgen tot fietstechnicus. Zo is de fietsenproducent een ware Social Enterprise.

Dankzij het intelligente design en de focus op waardevolle materialen voor remanufacturing is Roetz uitgegroeid tot de grootste circulaire fietsenproducent ter wereld. Wat het bedrijf zo uniek maakt, is dat het volledige fietsenvloten kan herproduceren. Maar gedurende het proces van remanufacturing blijft er ruimte voor innovatie: Roetz brengt constant nieuwe verbeteringen aan om stapsgewijs tot het ideale ontwerp te komen, een ontwerp dat 100% circulair is.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?