Lokale zwammen smaken beter

Lokale zwammen smaken beter
solution

Opgericht in 2012 timmeren de heren van RotterZwam aan de weg door koffiedik als bodem voor paddenstoelenkweek te gebruiken. Alom aanwezig afval als basis voor voedselproductie. De doelstelling is om geheel circulair te worden en dit concept met zoveel mogelijk ondernemers te delen middels open source en open innovatie

Het businessmodel

The Blue Economy, het boek van auteur en circulair pionier Gunter Pauli, beschrijft het businessmodel van Rotterzwam. De Nederlandse avonturiers hebben door trial-and-error het proces geperfectioneerd en ontwikkelden wel twaalf alternatieve verdienmodellen voor circulaire paddenstoelenkwekers.

Lokaal

De koffiedik is afkomstig uit Rotterdam, een belangrijk uitgangspunt voor RotterZwam. Daarom wil RotterZwam lokaal paddenstoelen produceren en aanbieden. RotterZwam gelooft niet zozeer in klanten, maar in partners en langdurige samenwerking.

Samenwerking

De oprichters van RotterZwam kwamen er achter dat je niet alles zelf moet willen doen. Ze werken met veel plezier samen met allerlei partijen: lokale horeca, bedrijven en instituties met kennis op het gebied van paddenstoelen en partijen die kunnen bijdragen aan nieuwe verdienmodellen.

Deel je kennis

RotterZwam gaat voor samenwerking in plaats van concurrentie. Ze leiden ondernemers op om hetzelfde te gaan doen op andere plekken, zodat zij een jaar voorsprong hebben en leren van de fouten die eerder gemaakt zijn door RotterZwam. Inmiddels zijn al zestien ondernemers tot koffiedik zwammenkweker opgeleid.

Open innovatie

Succesfactor is de nadruk op openheid en samenwerking, hierdoor heeft het bedrijf veel verdienmodellen met gevarieerde kennis ontwikkeld. Rotterzwam is ervan overtuigd: Voor de circulaire economie is samenwerking en openheid essentieel.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here
person

Siemen Cox

Initiatiefnemer at Rotterzwam

Do you want to comment on this solution?