‘s Werelds eerste auto op mierenzuur!

‘s Werelds eerste auto op mierenzuur!
solution

Een twintigtal studenten van de Technische Universiteit Eindhoven werkt aan een revolutionaire oplossing om CO2 te besparen. In de stichting ‘team FAST’ werkt het team van studenten aan de ontwikkeling van een auto die rijdt op mierenzuur.

Uitdaging

Mijn naam is Max Aerts en ik ben team manager van team FAST. Ik zou  ons project willen omschrijven als uitdagend, revolutionair en met een potentie tot wereld veranderend. In het project proberen wij, 20 studenten, een van de grootste maatschappelijke problemen te tackelen, de opwarming van de aarde door het veelvuldig gebruik van fossiele brandstoffen, door een duurzaam alternatief aan te bieden.

Honors project

Het idee is niet helemaal nieuw, maar was tot voor kort nog niet te realiseren. Tijdens een Honors project waarin ik met 9 andere excellent studenten zocht naar manier om kunstmatige fotosynthese te realiseren kwamen we in aanraking met een speciale katalysator. Deze recent ontdekte katalysator was in staat razendsnel mierenzuur om te zetten in CO2 en H2. Tot voor kort was het niet op dusdanige snelheid mogelijk waardoor het niet interessant was voor mobiele toepassingen, nu echter wel. We werden door een van de scheikundige professoren uitgedaagd om te onderzoeken of het daadwerkelijk mogelijk was. Toen bleek dat het mogelijk was en het project eigenlijk stopte, vonden we het te revolutionair om het hierbij te laten.

Zomer 2016

We besloten het project op eigen houtje voort te zetten en ‘s werelds eerste voertuig op mierenzuur daadwerkelijk te bouwen. Met nog enkele anderen hebben we besloten een compleet jaar te stoppen met onze studie om hieraan te kunnen werken. Inmiddels hebben we een team van 20 studenten dat aan de innovatie werkt en we hopen een werkend voertuig op te leveren in de zomer van 2016.

Primeur

Het meest vreemde aan dit project vind ik dat we niemand hebben kunnen vinden die deze innovatie al eerder heeft aangepakt, terwijl de technologie best voor de hand liggend is. Als het ons gaat lukken de auto in 2016 af te krijgen, willen we hier veel aandacht mee krijgen zodat ook de industrie deze technologie adopteert. Het doel is uiteindelijk de gehele wereld op deze duurzame brandstof te laten draaien.

team FAST

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/35bbd33bae5432740777ba2e6745fa35_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?