Sapa: duurzame oplossingen voor de openbare ruimte

Sapa: duurzame oplossingen voor de openbare ruimte
solution

Sapa is sinds de jaren zestig actief in het ontwikkelen en vervaardigen van duurzame aluminium oplossingen voor de openbare ruimte. Sapa Pole Products is de eerste producent van Cradle to Cradle Certified™ lichtmasten. Daarnaast nemen en brengen zij deze circulair terug in de keten via een eigen Take-Back systeem.

Cradle2Cradle

Sapa kwam via het Aluminium Centrum in aanraking met het Cradle to Cradle® concept. Met Cradle to Cradle® wil Sapa een positieve impact hebben op het milieu in plaats van het enkel te proberen de milieubelasting terug te dringen. Het uitgangspunt van Cradle to Cradle® is dat alle gebruikte materialen na gebruik nuttig ingezet worden voor een nieuw product. Aangezien aluminium 100% recyclebaar is, zijn de producten van Sapa hier uitermate geschikt voor.

Take back systeem

'Take Back' is een door Sapa ontwikkeld systeem. Bij vervanging kan een gemeente het volgende kiezen: Sapa neemt na vervanging de oude lichtmasten geheel (inclusief armatuur, bekabeling, etc.) retour, waarna alles gestript en teruggebracht wordt in de technische kringloop. In 2014 zijn d.m.v. 'Take Back' ongeveer 700 lichtmasten retour genomen om op de locatie te worden omgesmolten en hergebruikt voor de productie van nieuwe lichtmasten. In één proces heeft Sapa inzicht in gebruikte materialen en de duurzame verwerking hiervan.

De masten

Het verschil is niet te zien, maar ze zijn wel degelijk anders: alle onderdelen van de lichtmast kunnen nu hergebruikt worden zonder kwaliteitverlies. De glijmoer in de glijrail is vervangen, de corrosiewerende tape wordt van een ander materiaal vervaardigd, de mastvoetring heeft een milieuvriendelijke verf gekregen en de maaiveldbeschermer en grondvleugels hebben nu een andere materiaalsamenstelling. Daarnaast bestaan de masten voor minimaal 95% uit gerecycled aluminium.

Samenwerking

Voor het ontmantelen van de lichtmasten krijgt Sapa Pole Products hulp van medewerkers van Baanbrekers. Baanbrekers is in de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk de uitvoeringsorganisatie voor de sociale werkvoorziening en voor de bijstand. Dit sluit perfect aan bij de Social Return maatregel, die als doelstelling heeft de uitstroom naar werk te bevorderen voor mensen die zonder ondersteuning niet aan het werk komen.

Advies van Sapa:

Het verder verduurzamen van deze wereld begint met kleine stappen en vanuit het DNA van een organisatie. Het geloof in duurzaam handelen & commercieel succes gaan prima samen!

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?