Saxion Hogeschool ontwikkelt sterk gerecycled kunststof

Summary
Kunststof laat zich niet gemakkelijk recyclen en is na recycling kwalitatief minder sterk. Tenzij je vezels toevoegt, ontdekte Hogeschool Saxion.
Saxion Hogeschool ontwikkelt sterk gerecycled kunststof
solution

Kunststof laat zich niet gemakkelijk recyclen. Nadeel is dat het gerecyclede materiaal kwalitatief minder sterk is dan nieuw (virgin) kunststof. Tenzij je vezels toevoegt. Zo ontstaan sterke, lichte en voordelig geproduceerde thermoplastische composieten (TPC), ontdekte Hogeschool Saxion.

“We showed that TPC’s can be manufactured cheaper, more sustainable and with excellent properties using recycled polymers.”

Het is lastig om de kringloop van kunststof te sluiten. Kort gezegd komt dat doordat er namelijk altijd een vermenging van verschillende soorten kunststof is. Dit is waarschijnlijk de reden waarom gerecycled materiaal kwalitatief minder is dan nieuw kunststof. Bijvoorbeeld qua sterkte en stijfheid. En dat is zonde, want dat staat nieuwe producten met gerecycled kunststof in de weg. Tot nu, want op dit probleem hebben we op de Hogeschool Saxion wat gevonden!

Stevige tape met glasvezels

De hogeschool zette onder leiding van lector Ferrie van Hattum met hulp van de KIEM-VANG-regeling een onderzoek op. Ook tapeproducent Comptape, additievenproducent Addcomp en enkele recyclaatleveranciers deden mee. Samen bekeken we hoe we gerecyclede kunststof konden versterken met continu-glasvezels. We maakten een vezelversterkte tape. Daarmee neemt stijfheid en sterkte van kunststoffen tot meer dan een factor 10 toe.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/3e775f1b9764249cd4ad0efbbb714ed8_large.png

Zo goed als nieuw

Technisch blijkt het goed haalbaar om de tape te maken. Zelfs inferieure, sterk vervuilde kunststoffen kunnen we als grondstof gebruiken. De gemaakte tape benadert de prestaties van tape met virgin kunststoffen en het materiaal is een stuk voordeliger en duurzamer.

Kansen voor de toekomst

TPC is door de toevoeging van vezels lichter, sterker en voordeliger dan kunststof. Het materiaal is daarom steeds gewilder in de automobiel- en luchtvaartindustrie. Dat maakt de toepassing van TPC-recyclaat nu al zeer aantrekkelijk. In een vervolgonderzoek gaat Hogeschool Saxion dieper in op het toepassingsbereik en de technische eigenschappen van het recyclingproces.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?