Schiphol – De zero waste ambitie van de luchthaven

Schiphol – De zero waste ambitie van de luchthaven
solution

Amsterdam Airport Schiphol verbindt Nederland al meer dan 100 jaar met de rest van de wereld, en de wereld met Nederland. De luchthaven, die sinds het begin van haar ontstaan met deze kernactiviteit economische groei en werkgelegenheid genereert, kijkt ook 100 jaar vooruit en ziet de noodzaak en kansen van de circulaire economie.

Zero Waste Plan

Onder de paraplu van een Zero Waste Plan werkt Schiphol aan de ontwikkeling van verschillende circulaire producten: nieuwe 99% recyclebare bagagetransportbanden en bankjes van olifantsgras. Tevens neemt Schiphol sinds kort licht af als een service in zijn vernieuwde vertrekhal 2. De luchthaven zoekt samenwerking met partners op het gebied van circulaire ontwikkeling om de ambitie om de meest duurzame luchthaven ter wereld te worden te verwezenlijken.

Bankjes van olifantengras

In het gebied bij de start- en landingsbanen van de luchthaven worden Olifantsgras (Miscanthus), vezelhennep en vezelvlas geteeld. Deze gewassen vormen de basis voor diverse ‘biobased’ materialen. De gebruikte gewassen nemen CO2 op, zijn geluidsabsorberend en vogelwerend (belangrijk voor de veiligheid in de luchtvaart). Van het miscanthus wordt biobeton gemaakt en van de vezels van vlas en hennep biocomposiet. In het biobased straatmeubilair worden deze materialen op een slimme manier gecombineerd. De binnenkant is van biobeton, waardoor ze ook in windkracht 11 gewoon blijven staan. De buitenkant is van het luxer ogende biocomposiet. De banken kunnen aan het einde van hun levensduur versnipperd worden en hergebruikt in biobased isolatiemateriaal. De lokale samenwerking zorgt voor korte lijnen in de keten.

BLUEVEYOR bagagebanden

In 2014 is Schiphol, in samenwerking met Vanderlande, gestart met een pilot met 99% recyclebare bagagetransportbanden. Ze hebben een levensduur van 7 jaar en worden hergebruikt voor de productie van nieuwe bagagetransporteurs. Daarnaast zijn ze ook nog eens 60% efficiënter. De luchthaven bagagesysteem bestaat momenteel uit 120 meter van BLUEVEYOR bagagebanden.

‘Light as a service’ in vertrekhal 2

De compleet gerenoveerde vertrekhal 2 is in 2016 geopend. Schiphol is een partnershap aangegaan met Cofely en Philips om verlichting te installeren in de vertrekhal. Maar niet zomaar verlichting. Voor deze circulaire installatie maakt Schiphol gebruik van 'licht op basis van bruikleen'. Philips blijft eigenaar van de installaties. Philips en Cofely zijn verantwoordelijk voor de prestaties van het systeem. Na de levenscyclus neemt Philips de materialen weer terug voor hergebruik. Door gebruik van herbruikbare materialen en efficiënte LED-verlichting, wordt het elektriciteitsverbruik verminderd met 50%. Het nieuwe ontwerp zal bovendien de visuele waarneming verbeteren.

Van lijnzaad naar verf

In samenwerking met de gemeente Amsterdam en Waternet plant Schiphol de lijnzaad plant rondom de start- en landingsbanen vanwege de vogel afschrikkende werking van de plant. De plant wordt na verloop van tijd geoost om lijnzaadolie van te maken, een grondstof die voor de verffabriek van RIGO belangrijk is voor de productie van natuurlijke verven. Schiphol neemt deze verf ook af voor het beschilderen van de luchthaven. 

Afvalwater als grondstof

Er wordt een pilot gedaan in samenwerking met afvalwaterzuiveringspartner Evides Industriewater, de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin en het onderzoeksinstituut KWR. In de afvalzuivering eten bacteriën zich vol aan stoffen die in het water zitten. Als het water daarna in een bezinktank wordt gedaan, zakken de bacteriën in het water naar de bodem en vormen een laag slib. Boven dit slib is zuiver water dat naar de Ringvaart wordt afgevoerd. Het achtergebleven slib wordt naar een gistingstank verplaatst. Het water dat daarbij vrijkomt is het meest fosfaatrijke water. Dat water wordt naar een reactor gepompt en daar worden de struvietkorrels gevormd. De struvietkorrels worden gebruikt als kunstmest.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?