Stone Paper® – Steenpapier tegen schaarste

Summary
Steenpapier is een innovatief, hoogtechnologisch en circulair alternatief voor pulppapier. It’s written in stone.
Stone Paper® – Steenpapier tegen schaarste
solution

Terug naar de tijd van schrijven in potscherven en tabletten van klei? Nee, steenpapier is een innovatief, hoogtechnologisch en circulair alternatief voor pulppapier. Met de benodigde kwaliteiten om pulppapier te kunnen vervangen, lijkt Stone Paper een grote circulaire belofte. It’s written in stone.

Het steenpapieren tijdperk

Dertien jaar geleden werd steenpapier, zoals we het heden ten dage kennen, uitgevonden in Taiwan. Sinds 2011 levert Gaia-Concept BV steenpapier in Nederland en inmiddels is het verkrijgbaar in nagenoeg alle drukkerijen. Toch wordt het product nog niet alom omarmd. Niettemin bevindt het product zich in het opwaartse momentum van de marktintroductie en wint het terrein in zowel Nederland als Europa en de rest van de wereld.

Wat is het nu eigenlijk? Het steenpapier van Stone Paper bestaat voor tachtig procent uit steenafval en voor twintig procent uit gerecycleerd plastic (HDPE). De stenen component, calciumcarbonaat, is afkomstig uit steengroeven en wordt tot poeder gemalen voor de productie van steenpapier. Dat dient dan als basismateriaal voor drukkerijen. Uiteindelijk verdwijnt steenpapier niet alsnog op de afvalhoop; het is namelijk een recyclebaar product en blijft circuleren in de technologische materiaalkringloop.

Op papier beter?

Voor de productie van papier is het nodig dat er zo nu en dan een boom sneuvelt. Door de grootschaligheid van papiergebruik zijn dat echter heel veel bomen. Mede hierdoor worden bossen alsmaar schaarser. Steenpapier, daarentegen, spaart iedere boom en geldt zodoende als duurzaam alternatief voor pulppapier.

Wat maakt dit product dan zo duurzaam? Zoals gezegd maakt het geen gebruik van bomen, waarmee achttien bomen per duizend kilogram papier behouden blijven. Evenmin is er sprake van waterverbruik in het productieproces. Dat komt neer op een besparing van 2.770 liter per duizend kilogram. Ook chemicaliën en bleekmiddelen hebben geen plaats in de fabriek van Stone Paper. Hierdoor conformeert het ruimschoots aan de chemische richtlijnen van RoHS en REACH. Ten opzichte van regulier pulppapier reduceert het steenpapier de CO2-uitstoot met 67%. Wat betreft energieverbruik gaat het zelfs om een reductie van 85%. Tot slot bestaat het product voor honderd procent uit afval, waarmee het helpt de afvalbergen te verkleinen. Zo verkondigt Stone Paper de bekende leus van cradle-to-cradle: afval is grondstof.

De producten van Stone Paper zijn niet alleen duurzaam en circulair, maar ook nog eens van steengoede kwaliteit. Uniek is dat het materiaal 100% waterbestendig is. Bovendien scheurt het minder snel, waardoor de kans op teloorgang aanzienlijk kleiner is. Dat is winst zowel voor de gebruiker als voor de grondstoffencyclus. Steenpapier kan samen met huishoudelijk plastic gerecycled worden. Als het toch bij het papier komt, wordt het eruit gefilterd en als plastic gerecycled of verbrandt in de oven. Bij verbranding komen er geen giftige stoffen vrij en kan het zelfs giftige stoffen neutraliseren. 

Bewijslast

Veel partijen zitten vast in oude structuren. Daardoor stuit Stone Paper al sinds de oprichting op verzet. Niet omdat mensen niet willen verduurzamen, maar door ongeloof en angst voor het onbekende. Ook de tegenwerking vanuit traditionele spelers vraagt van circulaire uitdagers om volhardend te zijn.

Daarom heeft Stone Paper zich gestort op bewijsvoering. Inmiddels bezit het internationale bedrijf over een grote hoeveelheid certificaten: zo is het bijvoorbeeld ISO 14001:2004-gecertificeerd en beschikt het over een zilveren C2C-certificaat en het Castor Gaea-certificaat van KIWA. Op die manier bestrijdt de organisatie het ongeloof met keiharde bewijzen.

Bewustwording

De circulariteit zit ‘m niet alleen in de materiële impact, maar ook in de promotionele kansen. Door de alomtegenwoordigheid van papier kan steenpapier fungeren als een affiche van de circulaire droom. Daarmee groeit het bewustzijn. Stone Paper is op het moment bijvoorbeeld betrokken bij een basisschoolproject om kinderen bewust te maken van circulaire producten zoals steenpapier. Zo pakt het de problematiek van de lineaire economie op alle fronten bij de wortels aan.

Stone Paper

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?

Vera Dalm
Vera Dalm

Goed product, maar vraag: dit papier is niet geschikt voor kort consumentgebruik . Want mag absoluut niet bij oudpapier. Zit plastic in....
Dus gebruiken voor boeken of posters (langdurig papier). Of landkaarten , voor de 70plussers onder ons ;-)

09 November 2017 14:38