Straw Blocks Systems bouwt industrieel en ecologisch met de reststof stro

GOAL & TARGET
Straw Blocks Systems levert machines en eindproducten voor geprofileerde stroblokken en maakt duurzaam, ecologisch en betaalbaar bouwen mogelijk.
Straw Blocks Systems bouwt industrieel en ecologisch met de reststof stro
solution

Bouwen met geprofileerde stroblokken is wereldwijd en in de regio het antwoord op de nieuwe, circulaire economie. Straw Blocks Systems levert hiervoor de machines en het eindproduct, en maakt zo duurzaam, ecologisch, flexibel, bevingsbestendig en betaalbaar bouwen mogelijk. Bij sloop zijn de materialen nog geschikt voor hergebruik als (o.a.) meststof!

Restmateriaal als nieuwe bouwstof

Straw Block Systems B.V. uit Gelselaar ontwikkelt en bouwt geavanceerde, hoogwaardige machines voor de moderne strobouw die uniek zijn binnen de Europese Unie. Het zijn elektrisch aangedreven (krachtstroom) machines, die wij verhuren en verkopen. De machines kunnen verschillende vormen stroblokken maken met een minimum aan tijdrovende instellingen.

De bouw moet als grootverbruiker van energie en grondstoffen nieuwe wegen inslaan. Graan, primair bedoeld voor voedsel, biedt een oplossing. Het restmateriaal stro is goedkoop en met een minimum aan energie en bewerking te verwerken tot een kwalitatief hoogwaardig en flexibel bouwmateriaal met fantastische isolatiewaarden. Zowel thermisch als op het gebied van geluid.

Betaalbare apparatuur met prefab elementen

Straw Blocks Systems werkt al enkele jaren aan het ontwikkelen en bouwen van (gepatenteerde) mobiel-inzetbare productiemachines voor de moderne strobouw. In de praktijk zijn deze machines al volop getest. De geprofileerde bouwblokken van Straw Blocks Systems worden aansluitend verwerkt in prefab elementen, met een lichtgewicht houten frame. Geschikt voor gevel, vloer, dak en binnenwanden.

Lego-achtige blokken

Het eindproduct is een scala aan geprofileerde, Lego-achtige blokken van geperst stro, met een veelheid aan vormen en maten. Hierdoor kan bijna ieder gewenst bouwwerk worden gerealiseerd zonder enige nabewerking van de stroblokken. De blokken zijn in iedere gewenste vorm realiseerbaar (bijvoorbeeld recht, rond of gebogen, voor platte of koepelvormige daken). De prefab wanden kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Met hout, leem, kalk of een transparante coating/impregneer. Zo kunnen ook de geperste strodelen zichtbaar blijven en een decoratieve functie krijgen.

Betaalbare, verplaatsbare gebouwen

Straw Blocks Systems biedt het unieke concept voor composteerbare, demontabele en desgewenst verplaatsbare huizen en gebouwen. Bij deze vorm van innovatief, modern en efficiënt ecologisch bouwen wordt gecombineerd met optimalisering van het productieproces, waarbij automatisering en robotisering een streven is voor de toekomst. Dat past in de doelstelling op deze wijze ook betaalbaar bouwen mogelijk te maken!

Straw Blocks Systems zoekt waar mogelijk samenwerking met verschillende partijen om het proces van 'vergroenen' van de bouw - en hiermee van de economie - te versnellen.

Read more
Related SDGs what are SDGs

Do you want to comment on this solution?

Remond Molenkamp
Remond Molenkamp

Straw Block Systems is een mooie oplossing voor ecologisch bouwen. Pim Hondeveld heeft o.a. de stroblokken geleverd voor het strobouwproject IEWAN in Lent (Nijmegen) waar ik als kartrekker/bouwteamvoorzitter bij betrokken was. Mooi product - geweldig project - fraai resultaat!
(Remond Molenkamp)

11 June 2018 12:58