Studio Wae recyclet tapijt tot Circular Cityscapes

Summary
Samen met New Horizon komt Studio Wae met een nieuw product dat 100% circulair is: Circular Cityscapes.
Studio Wae recyclet tapijt tot Circular Cityscapes
solution

Afgedankt tapijt: niet altijd het mooiste aangezicht. Studio Wae maakt er daarom tapijttegels van, die circulair, goedkoop te fabriceren en makkelijk aan te passen zijn. Maak kennis met de Circular Cityscapes.

Tapijtafval

New Horizon, een zogeheten urban miner, die zich richt op het terugwinnen van waardevolle materialen uit verbruikte producten, klopte bij Studio Wae aan met de vraag of het een bestemming kon bedenken voor een afvalstroom van oude tapijten. Studio Wae maakte toen al hoogwaardige tapijttegels (‘Cityscapes’) in samenwerking met het Slowaakse Allt Studio. Samen met New Horizon komt Studio Wae nu met een nieuw product dat 100% circulair is: Circular Cityscapes.

Circular Cityscapes

Met het designtapijt brengt Studio Wae tegelafval zonder uitval terug in de materiaalkringloop. De huidige doelgroep van Studio Wae bestaat uit grote kantoorinrichters. Hierin is het voor kantoorinrichters mogelijk om hun oude tapijten een flinke opknapbeurt te geven voor eigen gebruik. Door Circular Cityscapes van eigen materiaal te laten maken, blijven de kosten voor alle partijen laag. Uiteindelijk is het de bedoeling dat niet alleen kantoorinrichters, maar ook consumenten het product gaan afnemen. Met zulke groei kan Studio Wae floreren, met als gevolg dat de afvalberg verder slinkt.

Dankzij de simpele behandeling van uitsorteren, snijden en assembleren is het mogelijk om van afval nieuwe producten te maken zonder daarbij veel CO2 uit te stoten. Ondertussen maakt de eenvoud dat de kosten van het productieproces laag zijn. Daarnaast zorgt een bijgeleverde repairkit ervoor dat de levensduur van de Circular Cityscapes gemaximaliseerd wordt. Tot slot is het concept internationaal opschaalbaar. Studio Wae heeft de potentie om de impact naar andere landen uit te breiden, maar het blijft lokaal uitvoerbaar, dankzij het eenvoudige productieproces en de mogelijkheid voor kantoorinrichters om de eigen afvalstroom in te zetten als input voor de Circular Cityscapes-tapijten.

Werk voor vluchtelingen

Naast deze circulaire verdiensten timmert Studio Wae ook op het gebied van sociaal ondernemen aan de weg. Zo is er in Utrecht een sociale werkplaats in ontwikkeling, waar vluchtelingen kunnen werken om de circulaire droom van Studio Wae werkelijkheid te laten worden. Hiermee haalt Studio Wae gemotiveerde krachten in huis en kunnen de vluchtelingen tegelijkertijd brood op de plank brengen en integreren via de Nederlandse arbeidsmarkt. Kortom: een win-winsituatie, met voordelen voor ecologie, economie en het sociale weefsel van de maatschappij.

De voorbereidingen rondom deze sociale werkplaats vorderen snel. De mallen voor het productieproces van de werkplaats zijn al in de maak en er is al een samenwerking aangegaan met een bestaande sociale werkplaats in Utrecht. Ondertussen lopen er gesprekken met bijvoorbeeld ABN AMRO over verdere samenwerkingsverbanden. In de nabije toekomst hoopt Studio Wae de werkplaats te realiseren.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/5f65360ed245687a6b38e266a715442d_small.png
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?