Sustainer Homes

Sustainer Homes
solution

Een huis zonder stekker of leiding. De Nederlandse start-up Sustainer Homes bouwt off-grid woningen uit afgedankte zeecontainers. De Sustainers zijn gebouwd en ingericht volgens circulaire principes, produceren hun eigen energie, vangen hun eigen water, en filteren hun eigen afvalstroom.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/95bb5091485f7fb3d1c52c65b919c7d5_large.jpeg

Het doel: een betaalbare en duurzame woning, die in je twee dagen kunt verhuizen naar elke gewenste locatie. Sustainer Homes brengt idealen van energiezelfstandigheid, sociale flexibiliteit en circulaire productie bij elkaar in één project.

Kinderschoenen

Het project staat nog in zijn kinderschoenen –het eerste prototype werd in juli 2015 opgeleverd–, maar de makers laten nu al zien hoe ver je kunt komen met circulair bouwen. Het begint bij afgeschreven, ge-upcyclede zeecontainers, van 30 m2. De Sustainers maken gebruik van eco-geluidsisolatie van PhoneStar en duurzame isolatiematerialen van Kingspan. De container is van binnen bekleed met ECOBoard –plaatmateriaal van agragrische restproducten als stro– en geschilderd met verf op lijnzaadbasis. Ook de inrichting van de woning is zoveel mogelijk uitgevoerd volgens cradle2cradle-principes. De designerstoelen van Dirk van der Kooij zijn 3D-geprint met plastic uit oude koelkasten en cd-hoesjes, en de bank is bekleed met textiel van oude spijkerbroeken.

Samenwerking

Samenwerking met producten en leveranciers was onmisbaar om goed zicht te hebben op de productieketen en -kosten van de materialen die uiteindelijk in de Sustainers gebruikt werden. ‘Het is daarbij een uitkomst als leveranciers onze visie op duurzaamheid delen,’ vertelt Stephanie Heckman van Sustainer Homes.

Technologie van pioniers

Alleen de geavanceerd systemen van de eerste container kunnen nog niet tippen aan deze standaard. ‘We gebruiken de technologie van pioniers om de woning zelfvoorzienend te maken,’ legt Heckman uit. ‘Veel van zulke apparaten bevinden zich zelf nog in een testfase en worden niet circulair ontwikkeld.’ Maar Sustainer Homes houdt een oogje op het duurzaam functioneren van de woningen en biedt, aan het eind van alle mogelijke omzwervingen, een terugnamegarantie voor het materiaal.

Visitekaartje

Los van de niet-zo-circulaire duurzame technologie zijn de Sustainers een bijzonder visitekaartje voor circulaire productie. Het concept heeft al veel aandacht gekregen in de landelijke media. Eneco tekende al voor een tweede prototype en wil de geïntegreerde duurzame technologie van de containers verder ontwikkelen. En de container wordt deel van de Off-Grid Campus die begin 2016 op het Amsterdamse Java-eiland wordt ingericht.

Vakantiehuisjes

Sustainer Homes richt zich de komende tijd vooral op de markt voor vakantiehuisjes en eco-toerisme op afgelegen plekken. ‘We willen zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met duurzaam containerwonen,’ vertelt Heckman, ‘Zakelijk gezien ligt daar een kans om snel een grote afzetmarkt, klantenbestand en naamsbekendheid op te bouwen. En het stelt ons in staat om onze eerste Sustainers te blijven testen en verbeteren terwijl ze al bewoond worden.’

Veel interesse

Met een bouwtijd van vier weken en een prijskaartje van €75.000 zijn de Sustainers redelijk toegankelijk. Interesse is er al, om veel verschillende redenen: een Amerikaanse veteraan die onafhankelijk en zelfvoorzienend wil kunnen leven, duurzame pioniers en vakantiepark-bouwers. Als alles naar wens verloopt kunnen er in 2016 snel meer Sustainer Homes van de band rollen.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/88387e3df8724b82e682dde2d5220ed8_large.jpeg
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?