Texperium maakt duurzame handdoeken voor Defensie

Summary
Texperium experimenteert met textielen door gebruik te maken van nieuwe soorten gerecycled materiaal.
Texperium maakt duurzame handdoeken voor Defensie
solution

Open innovatiecentrum Texperium is een voorloper in post-consumer textielrecycling. Een van de afgeronde circulaire projecten draaide om het ontwikkelen van handdoeken, gemaakt van gerecyclede grondstoffen, voor het Ministerie van Defensie.

In 2014 begon het Nederlandse bedrijf dit unieke project in samenwerking met het Ministerie van Defensie. Het doel was om een significante bijdrage te leveren aan de reductie van de enorme bergen textielafval.

Ecologische besparingen

Met een diverse groep van Belgische en Nederlandse partijen kwam Texperium samen om een handdoek te ontwerpen die zou bestaan uit gerecycled katoen. Het resultaat op het gebied van ecologie was indrukwekkend: een kilo handdoeken bespaart 5.559 liter water (79%), 1,64 kilogram CO2 (46%) en 0,56 Megajoule aan energie (1,09%). Oorspronkelijk bestonden de handdoeken uit viscose, maar inmiddels is het bedrijf overgestapt naar Tencel, een duurzaam materiaal op basis van houtpulp, dat de ecologische impact nog verder verkleint.

Bio-based alternatieven

Texperium is constant aan het experimenteren met de ontwikkelingen van textielen door gebruik te maken van nieuwe soorten gerecycled materiaal. De circulaire koploper is momenteel bezig gordijnstoffen te ontwerpen met post-consumer materialen zoals werkkleding, bad- en beddenstof en schoenen. Bovendien is het bedrijf uit Haaksbergen op zoek naar bio-based alternatieven voor synthetische componenten. Glasvezel maakt bijvoorbeeld plaats voor vlas of hennep.

Circulaire transitie

Slechts één procent van de kleding wordt op circulaire wijze gerecycled. Voor textiel in andere sectoren geldt dat dit percentage niet hoger is, zeker in vergelijking met andere typen grondstoffen als papier, tin en plastic.

Met name de prijs bepaalt welke stoffen de sector domineren. Op weg naar een circulaire transitie is dit de grootste barrière. Texperium wil samenwerking stimuleren en garanderen dat de ecologie in balans is met de economie. Daarom hoopt de organisatie veel samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere bedrijven die willen deelnemen aan deze ontwikkelingen en ambiëren de circulaire transitie aan te zwengelen.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal, vertaald door Thom Hamer vanuit Circular Is Going Global: Join Holland’s Flow, is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.​

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?