The Great Bubble Barrier ruimt drijvend plastic op (met bubbels)

Summary
The Bubble Barrier bedacht een muur van bubbels die plastic ervan weerhoudt in zee te stromen.
The Great Bubble Barrier ruimt drijvend plastic op (met bubbels)
solution

Maak kennis met The Bubble Barrier: een circulair mechanisme dat plastic afval dicht bij de bron filtreert voordat het in de oceaan belandt. Door een gordijn van luchtbubbels te creëren, zorgt het ervoor dat plastic niet doorstroomt naar open zee. Dit alles zonder vissen of schepen te hinderen.

Elke minuut wordt zoveel plastic afval gedumpt in de zee dat je er een vuilniswagen mee kunt vullen. In totaal komt het neer op acht miljard kilo per jaar. Tachtig procent van dat plastic is direct afkomstig van gebruik op het land. The Bubble Barrier creëert een muur van bubbels die plastics ervan weerhoudt te passeren. Toch kunnen vissen en schepen er zonder problemen langs. Deze oplossing is breed toepasbaar, onafhankelijk van tijd en plaats. Dat komt van pas, want dankzij een netwerk van mondiale partners zal The Bubble Barrier in waterwegen over de hele wereld worden geïmplementeerd.

Bubbelgordijn

Huidige oplossingen voor het afvalprobleem verzamelen drijvend plastic, maar een groot aandeel van het afval stroomt onderwater. Door lucht te pompen door een buis met gaten erin, die zich op de rivierbedding bevindt, ontstaat er een bubbelgordijn die tot het oppervlak reikt. Deze opwaartse stroom brengt plastic afval naar het oppervlak. Het bubbelgordijn maakt gebruik van de natuurlijke stroom om plastic richting de rivierbeddingen te leiden, waar het makkelijk te verwijderen is uit het water.

Schaalbaarheid

Dit innovatieve concept van The Great Bubble Barrier is gebaseerd op reeds bestaande technologie. Het vergroot het zuurstof in het water en behoeft geen veranderingen aan de infrastructuur of aan beleid. Bovendien is het zeer schaalbaar door de technologie die onafhankelijk is van geografische kenmerken.

Met succes getest

In samenwerking met Rijkswaterstaat, Deltares en BAM/Van den Herik heeft het initiatief het circulaire concept uitgebreid getest. Na experimenten in de fluimen bij Deltares in mei 2017 hebben de partijen een 180 meter lang bubbelgordijn geïnstalleerd in de IJssel bij Kampen. Na een testperiode van drie weken concludeerde het Europese onderzoeksteam dat The Bubble Barrier naar behoren functioneert onder alle omstandigheden. Momenteel richt het bedrijf zich op het realiseren van een permanent bubbelgordijn elders in Nederland. In de toekomst hopen de bedenkers van The Great Bubble Barrier het concept uit te breiden naar Europa en Azië.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal, vertaald door Thom Hamer vanuit Circular Is Going Global: Join Holland’s Flow, is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.​

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?