Urban Mining: Oud hout als basis voor een nieuwe vestiging

Urban Mining: Oud hout als basis voor een nieuwe vestiging
solution

Wanneer je als bouwgroep MVO en duurzaamheid hoog op de agenda hebt staan zorgt de uitbreiding, van een bestaande vestiging met ruim 5500 m2 bedrijfsruimte, voor een uitdaging. Bruil greep deze uitdaging aan, en liet de architect van hun nieuwe bedrijfshal oude houten en stalen liggers als uitgangspunt gebruiken.


Goede voorbeeld

Als producent van cementgebonden producten werkt Bruil aan duurzame oplossingen tijdens het gehele bouwproces. Dit loopt van het verminderen van milieubelasting tijdens de productie tot de mogelijkheid van hergebruik aan het einde van de levensfase. Met het hergebruik van gelamineerde vurenhouten liggers wordt deze visie doorgevoerd in hun eigen uitbreiding.
 

Recyclen

De liggers, achttien stuks van zo’n 16 meter lang, zijn op de zelfde wijze gedemonteerd  als dat ze geplaatst zijn, om arbeidsintensieve reparaties te voorkomen. SHR testte de liggers vervolgens op sterkte en beschadigingen, zodat deze op een veilige manier worden hergebruikt (zie bijlage voor artikelen in vakbladen). Het recyclen van hout is niet zonder risico. De sterkte-eigenschappen nemen af, waardoor oude constructies  vaak bezwijken onder zware betonnen dakplaten. Om dat te voorkomen, wordt in de nieuwe vestiging gebruik gemaakt van lichte stalen dakplaten. Zo bieden de houten liggers een veilige nieuwe basis voor het gebouw.
 

Urban Mining

De houten spanten zijn niet de enige duurzame oplossing die Bruil toepast. Zo worden bij Bruil stalen raatliggers uit een voormalige werkplaats hergebruikt. MVO Manager Edo Peet geeft aan hoe zij werken met Urban Mining: via recycling wordt de stad gebruikt als wingebied voor grondstoffen. Urban Mining is populair op het gebied van elektrische apparaten, maar kan dus ook op grotere schaal worden toegepast! Daarnaast vormt een CO2 arme fundering een duurzame basis voor het gebouw. 

Meer inspiratie? Via hun website houdt MVO Manager Edo Peet je op de hoogte van alle (duurzame) ontwikkelingen tijdens het bouwproject: 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/95d518b254b75036ceb768357983c2d3_large.jpg Artikel_houtwereld_hergebruik_houten_liggers.pdf Bouwen_met_staal_juni_2015.pdf
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?