Van de Sant transformeert plastic afval tot hoogwaardige meubels

Summary
Interieurproducent Van de Sant redt plastic van de plasticsoep door er meubels van te maken.
Van de Sant transformeert plastic afval tot hoogwaardige meubels
solution

Wie geen hout als grondstof gebruikt, maakt de meubels wel van plastic, maar met de plasticsoep in gedachten is dit voor menig circulair ondernemer evenmin een optie. Daarom kwam interieurproducent Van de Sant met een innovatieve zet: het bedrijf redt plastic van de plasticsoep door er meubels van te maken.

Ontbossing en plasticsoep

Wie in de gemiddelde woon- of werkruimte rondkijkt, ziet: een groot deel van de meubels bestaat uit hout of plastic. Het eerste materiaal zorgt wereldwijd voor de vernietiging van bossen, rijke ecosystemen die niet alleen op zichzelf waardevol zijn, maar ook een onmisbare functie hebben voor het voortbestaan van de mens. Alleen al voor de productie van meubels kappen we jaarlijks twee miljard bomen. Daarnaast is ook plastic berucht om zijn ecologische impact. Zo heeft de biosfeer veel moeite het af te breken. Ook zorgt het zowel bij productie als bij verbranding voor een hoge CO2-emissie en bedreigen grote en kleinere stukken zwerfplastic het dierenrijk via de spijsvertering, onder meer in de welbekende plasticsoep die in de Grote Oceaan drijft.

Plasticsoep als voedingsbodem

Interieurproducent Van de Sant heeft een alternatief bedacht voor deze vervuilende industrie. Het internationale bedrijf maakt zijn meubels namelijk niet op basis van hout of virgin plastic, maar door een van de ecologische catastrofes van de plasticeconomie te zien als bron van waarde: de plasticsoep. Elk meubelstuk bevat circa 25 kilo gerecycled plastic uit de grote stroom afval die voert naar de oceaan. Inmiddels heeft de onderneming meer dan duizend meubels verkocht, zowel binnen- als buitenmeubels, aan zowel particulieren als zakelijke afnemers. Door plastic te verzamelen, te recyclen, in een product te verwerken en na gebruik wéér tot meubel te vervaardigen, is het productieproces van Van de Sant op en top circulair.

Van de Sant versus de VS

Toen het bedrijf zeven jaar geleden begon met het produceren van meubels op basis van gerecycled plastic, verzweeg oprichter Robert Milder de duurzame oorsprong van de meubels. Circulair ondernemen was verre van gebruikelijk en gerecycled plastic stond in de ogen van de consument haaks op comfort en kwaliteit. Zeker in het land waarin de organisatie haar bedrijfsvoering begon, de Verenigde Staten, was het aanvankelijk moeilijk om tegen de lineaire grondbeginselen van de industrie in te gaan. Toch heeft Van de Sant het, dankzij aandacht voor duurzaamheid, kwaliteit en comfort, inmiddels geschopt tot een internationale markt, met Nederland als nieuw epicentrum.

Zo toont deze circulaire koploper aan: wie blijft geloven in een vernieuwend product, in een nieuwe economie, komt uiteindelijk ver. Zelfs wanneer het onmogelijk lijkt om op te boksen tegen de vastgeroeste patronen van de sector, is het cruciaal te beseffen dat de lineaire economie op termijn onhoudbaar is. De circulaire economie komt eraan – en Van de Sant neemt alvast het voortouw met duurzaam interieur en buitenmeubels.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?