Wasteless pakt voedselverspilling aan bij supermarkten met elektronisch schapkaartje

Summary
Wasteless stopt het dweilen met de kraan open, wat betreft voedselverspilling, met kunstmatige intelligentie.
Wasteless pakt voedselverspilling aan bij supermarkten met elektronisch schapkaartje
solution

Wasteless stopt het dweilen met de kraan open, wat betreft voedselverspilling, met kunstmatige intelligentie. Wij brengen relevante factoren in kaart zodat supermarkten in het versvak dynamisch kunnen bepalen welke houdbaarheidsdatum welke prijs krijgt met een elektronisch schapkaartje.

In de Transitieagenda Biomassa en voedsel in het kader van het Grondstoffenakkoord komt naar voren dat voedselverspilling terugdringen centraal staat als een van de strategische doelen. Wasteless wil hieraan bijdragen met een schaalbare, automatische aanpak voor supermarkten. Een deel van de voedselverspilling vindt hier namelijk al plaats.

Prijsprikkel

Onderdeel van het probleem is dat supermarkten consumenten niet aansporen minder te verspillen. Als consument zoek je naar de langste houdbaarheid, zelfs als je het product in een paar dagen gaat nuttigen. De prijs blijft namelijk gelijk, of de melk nog twee dagen goed is, of zeven dagen. Terwijl prijsprikkels onze bereidheid een korte houdbaarheid te kopen met 30-40% doen toenemen.

Voorraad

De consument bespaart geld terwijl zij tegelijkertijd, samen met de supermarkt, voedselverspilling terugdringt. Het systeem is daarnaast zo ingericht dat het voorraadniveaus kan monitoren. Het anticiperen op lage voorraden kan zelfs gekoppeld worden aan het monitoren van de houdbaarheidsdata, zodat supermarkten nooit zonder bepaalde producten komen te zitten.

Klimaat

Het systeem heeft niet alleen voordelen met betrekking tot prijs en voorraad, het terugdringen van voedselverspilling kan ook een positief sneeuwbaleffect teweeg brengen. Project Drawdown, een enorme coalitie van wetenschappers, bracht in kaart welke oplossingen zoden aan de dijk zetten als het gaat om klimaatverandering. Voedselverspilling is de topprioriteit – een van de meest effectieve problemen om op te lossen. Daarnaast gooi je met voedsel als het ware ook het 'voedsel van voedsel' weg. Als je bijvoorbeeld een kilo rundvlees weggooit, is daar én een dier voor gestorven én gooi je er duizenden liters water mee weg en kilo’s graan.

Concept in Nederland uitrollen

Wasteless is al actief bij een deel van de grootste supermarkten ter wereld. We willen het concept ook graag met meer Nederlandse supermarkten uitrollen. Neem vooral contact met ons op mocht je interesse hebben!

Benieuwd naar meer verhalen en uitdagingen rondom voedselverspilling? Bezoek de Food Waste Community.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?