Weder® – Upcycled design

Weder® – Upcycled design
solution

“Nieuwe waarde toevoegen aan afgeschreven producten” luidt de missie van Weder. Het meubellabel Weder is in 2010 opgericht door ontwerpers Caroline Molenaar en Hans van der Kraan. Met innovatieve materialen en afwerktechnieken worden afgeschreven meubels een op een nieuw kwalitatief hoogwaardig niveau gebracht .

Weder is ontstaan vanuit de gedachte dat veel kostbare grondstoffen en producten worden weggegooid, terwijl de vraag ernaar juist toeneemt. Hergebruik, samenwerking en het delen van kennis zijn voor Weder essentieel. Deze combinatie heeft inmiddels een uiteenlopend scala van projecten en producten voortgebracht. Daarnaast worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betrokken bij de vervaardiging van Wederproducten.

‘Weder by‘  co-creaties en samenwerkingsverbanden

“Fabrikanten verantwoordelijkheid laten nemen voor de afgeschreven producten die zij gemaakt hebben” is het motto van Weder. Om dit te bewerkstelligen, zoekt Weder naar nieuwe methoden om afvalstromen te upcyclen. In nauwe samenwerking met producenten, kenniscentra en toeleveranciers worden producten ontwikkeld die een mooi, tweede leven verdienen. Vaak is dit de eerste stap voor een fabrikant in het proces om de grondstofketen te sluiten. Om deze trots uit te dragen, krijgen deze producten het label ‘Weder by’.

Inmiddels zijn er al twee labels op de markt; Weder by Satelliet (gezandstraalde houten stoelen,door leerlingen van de Praktijkschool voorzien van een coating op zetmeelbasis) en Weder by Joustra (meubels voorzien van natuurlijke stoffen, gestoffeerd door social enterprise Joustra).

En binnenkort verschijnen er weer twee nieuwe labels. Eén op het gebied van schoolstoelen (Weder by EromesMarko) en één op het gebied van bureaustoelen (Weder by Velto).

Toekomstige perspectieven

Weder streeft naar totale financiële onafhankelijkheid. Deze werkwijze begint na vijf jaar langzaam zijn vruchten af te werpen. Innovatie vergt investeringen. De droom is om met Studio Wederzijds (het ontwerpbureau van Weder) te blijven innoveren zonder de druk van tijd of geld, maar wel altijd met het besef dat het anders moet.
 

Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Ekaterina Smid

Do you want to comment on this solution?