Weelec – Duurzaam onttrekken van secudaire grondstoffen uit electronisch afval

Weelec – Duurzaam onttrekken van secudaire grondstoffen uit electronisch afval
solution

Weelec verwerkt elektronisch afval. Dat doen ze zeer bedachtzaam. De verwerking is duurzaam en transparant, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen bij Weelec een kans en het bedrijf uit Maastricht leert kinderen over duurzame afvalverwerking met een eigen lesprogramma.

Afvalverwerking
Sinds mei 2015 is Weelec met het fysiek verwerken van elektronisch afval begonnen. Er is inmiddels zo’n 6.000 ton afval verwerkt. Het eerste deel van het verwerkingsproces wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnengekomen afgedankte elektrische apparaten worden gesorteerd. Producten die nog geschikt zijn voor verkoop, gaan naar de kringloopwinkel. Daarna ontdoen de werknemers de apparaten van giffen zoals batterijen en demonteren ze de apparaten door bijvoorbeeld de deuren uit een wasmachine te halen. Het tweede deel van het proces, het verwerken van de karkassen van elektronische apparaten, wordt machinaal gedaan. Machines verwerken het afval tot secundaire grondstoffen. Om de verwerking zo energie neutraal te laten verlopen gebruikt Weelec enkel CO2-neutrale energie. 

Kennisplatform
Weelec stimuleert naast de afvalverwerking activiteiten kennisdeling van relevante partners. Zo’n 400 partners zijn aangesloten in de Weelec Community. Tot nu toe zijn er een zestal onderzoeken uitgevoerd door de Universiteit Maastricht en de Zuyd Hogeschool. Ook zet Weelec het belang van het recyclen van elektronisch afval in de spotlight het onder de aandacht te brengen bij jeugd. Dit doet Weelec met een eigen educatieve leerlijn, een pakket dat (basis)schoolleerlingen leert over grondstoffen die nodig zijn voor elektronica en het recyclen van elektronisch afval

Read more

Do you want to comment on this solution?