Werflink.com, online matchmaker voor circulaire bouwsector

Summary
Meer hergebruik en minder verspilling van materialen in de bouw
Werflink.com, online matchmaker voor circulaire bouwsector
solution

Bouwbedrijven in Nederland en België kunnen ongebruikt of benodigd bouwmaterieel, materialen, personeel en vrachtruimte  optimaal op elkaar afstemmen via www.werflink.be. Beschikbare middelen worden zo slim ingezet op lokaal niveau dankzij dit ‘matching platform’.  

Met Werflink kan ieder bouwbedrijf verspilling tegengaan, overschotten niet verloren laten gaan, kosten besparen aangezien er geen nieuw materiaal hoeft te worden aangekocht, enzovoort.    

Het basisidee van dit initiatief is om vraag en aanbod van bouwbedrijven en werven uit eenzelfde regio op elkaar af te stemmen en zo onnodig transport te vermijden. Bouwbedrijven met overtollige materialen op hun werven en bouwplaatsen, machines die tijdelijk stilstaan, benodigd personeel of beschikbare vrachtruimte kunnen op die manier gelinkt worden aan aannemers die ernaar op zoek zijn. Beide hoeven enkel en alleen een account aan te maken om hun aanbod of vraag kenbaar te maken. Vervolgens kunnen de bouwbedrijven advertenties plaatsen of erop reageren, om de transactie ten slotte veilig en snel onderling af te handelen.

De voordelen van Werflink zijn drieledig

• Financieel: kostenbesparing door tijdelijk huren of lenen van materieel in plaats van nieuwkoop en realisatie van extra omzet door materieel en diensten tijdelijk te verhuren of te verkopen aan collega-bouwbedrijven.

• Duurzaam: efficiënt gebruik van bestaande producten en materialen leidt tot minder nieuwkoop, minder nieuwe productie en daarmee minder verspilling  van grondstoffen en energie.

• Sociaal: gezamenlijk gebruik van materieel, faciliteiten en diensten op lokaal niveau stimuleert een cultuur van lokale samenwerking en verbinding.

België, Nederland en Frankrijk

Werflink is in 2019 gelanceerd in België en kent daar intussen zo'n 700  deelnemende uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het gaat zowel om grotere bouwbedrijven als om kleinere aannemers afkomstig uit uiteenlopende bouwspecialisaties zoals de isolatiesector, sanitair, algemene aannemers, enzovoort. Er wordt van alles aangeboden en gevraagd: van tegels, stenen, beton, kozijnen, hout, afvoerbuizen, pallets en plafondplaten tot dakpannen, graafmachines en opslagruimten. 

Naarmate de deelnemende bedrijven ervaring opdoen met dit gloednieuwe concept, zal het aantal deelnemende aannemers en bouwbedrijven een hogere vlucht kunnen nemen. Het deelplatform staat inmiddels ook open voor bouwbedrijven in Nederland en Noord-Frankrijk.  

Samenwerking voor succes

In België is het Werflink platform gelanceerd in samenwerking met Bouwbedrijf BESIX en de Confederatie Bouw. Zij zijn voor FLOOW2, het bedrijf achter het platform, belangrijke partners om het platform tot een succes te maken. Ook in Nederland zou FLOOW2 graag samenwerken met soortgelijk partijen om het platform bekendheid, vertrouwen en een vliegende start te geven. Denk bijvoorbeeld aan Bouwend Nederland en een groot bouwconcern. 

“Werflink is opnieuw een stap voorwaarts, waarmee we het circulaire karakter van de bouwsector in ons land naar een hoger niveau kunnen tillen”, aldus Marc Dillen, directeur-generaal van Vlaamse Confederatie Bouw. “Naast het hergebruik van afvalstromen, waarop we al lange tijd inzetten, beschikken we als sector over een instrument om de beschikbare materialen en het aanwezige materieel nog efficiënter in te zetten. Het gaat immers om een initiatief dat op Belgisch niveau wordt opgezet, maar met een focus op een intensere wisselwerking tussen werkzaamheden op lokaal niveau. Met besparingen op het vlak van productie en transport als resultaat.”

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/f2cd9675f6751ab6bae310cca3580149_large.png Neem contact op Ga naar Werflink
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?