Basisschoolleerlingen pakken e-waste aan!

Basisschoolleerlingen pakken e-waste aan!
solution

De elektronica-industrie groeit de laatste jaren hard. Daardoor groeit de berg van elektronisch afval (e-waste) ook mee. Vandaag de dag hebben we het al over een onvoorstelbare hoeveelheid van 9,5 miljoen ton e-waste, alleen al in Europa. Slechts een derde hiervan, zo’n 3,3 miljoen ton, wordt ingezameld en gerecycled.

Zonde!

Hartstikke zonde dat slechts een derde van al het e-waste wordt gerecycled, gezien de goed herbruikbare, zeldzame en waardevolle materialen die uit elektronica terug te winnen zijn. Een goed voorbeeld is een mobieltje, want hiervan kan je 95% van de materialen na recycling hergebruiken, maar ook andere apparaten hebben een toekomst als e-waste. Het gaat vaak al fout in de Nederlandse huishoudens, want ga maar eens na hoeveel apparaten er thuis liggen die niet worden gebruikt. Daarom heb ik, Timmy de Vos, het idee bedacht om een bijdrage te leveren aan de inzameling van e-waste: de E-waste race.

De E-waste race

De E-waste race is een wedstrijd voor basisscholen. Hierbij nemen de scholen deel aan een inzamelingsactie. De scholieren van verschillende scholen uit groep 6, 7 en 8 nemen het tegen elkaar op om e-waste van (kleine) elektronische apparaten, uit de wijk in te zamelen. De klas die het meeste inzamelt wint een fantastische schoolreis voor de hele klas. Daarnaast krijgen alle deelnemende scholen les over recycling, grondstoffenschaarste en wat de gevolgen van e-waste zijn. Zo maakt de E-waste race de inzameling van afgedankte elektronica leuk en leerzaam.

Succes

Begin 2014 vond de eerste pilot plaats. Deze eerste race met 9 teams van 7 scholen leverde al 14.000 kilo ingezamelde elektronica op. Met recht een succes! Sinds eind 2014 zijn, mede dankzij de samenwerking met Weee Nederland, door heel het land E-waste races georganiseerd. Telkens boeken we noemenswaardige resultaten. Zo is in de regio Hoeksche Waard maar liefst 18 ton e-waste ingezameld. Dit staat gelijk aan zo’n 25% van de jaarlijkse inzamelhoeveelheid in deze regio. Deze heuse ‘afvalscheidingsambassadeurs’ spelen dat klaar in slechts 4 weken.

Trots

Het succes van de E-waste race laat zich zien in alle leuke berichten en de fantastische resultaten. Daar mogen we best trots op zijn! Ook meedoen? Klik hier. 

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?