Circular Design Cases: producten in de circulaire economie

Circular Design Cases: producten in de circulaire economie
library

Een team ontwerpstudenten hield bestaande producten tegen het licht en ontwikkelde nieuwe ontwerpen, aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. Deze week gaat een serie blogs van start waarin uitgelegd wordt hoe dit is uitgepakt. De "Circulair Design Cases" die uit dit project voortkomen zijn onderdeel van CIRCO creating business through circular design.

Nieuwe manier van denken en werken

Het ontwikkelen van nieuwe circulaire producten, diensten en business modellen vraagt een andere manier van denken en werken. Veel bedrijven, ontwerpers en studenten zijn enthousiast over de mogelijkheden die circulariteit biedt om nieuwe bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen en gelijktijdig zorgvuldiger met (schaarse) materialen en daarmee met de planeet om te gaan. Onze observatie is echter dat veel bedrijven en ontwerpers op zoek zijn hoe ze met circulaire ontwerpen aan de slag kunnen gaan en dat ze graag leren van anderen. In een serie blogs delen we daarom onze ervaringen en inspirerende voorbeelden waarmee bedrijven en ontwerpers een circulaire ontwerpproces in de praktijk kunnen starten.  

Industrieel ontwerp

De afgelopen maanden heeft een team van industrieel ontwerpstudenten en professionele ontwerpers een aantal bestaande producten herontworpen in het CIRCO-project “Circulaire Design Cases”. De belangrijkste handvatten tijdens het herontwerpen waren de businessmodellen als de ontwerpstrategiën die zijn beschreven in het TU Delft onderzoek “Products that Last”. De studenten kregen in een aantal seriesfeedback van senior designers en van Products That Last onderzoeker Marcel den Hollander, die de inzichten uit deze praktijkervaring weer meeneemt in zijn lopende promotieonderzoek.

Cases

Met het project en de cases is relevante praktische ervaring opgedaan in het starten en doorlopen van circulaire ontwerpprocessen. De uitkomsten en ervaringen zijn gedeeld in een serie blogs op de communitysite www.circulairondernemen.nl. Wie dieper in  de cases wil duiken, vindt op www.circulardesingcases.nl van iedere case een serie blogs die het iteratieve ontwerpproces beschrijven.

Circular design

Er valt nog veel kennis te ontwikkelen over circular design, en wij zijn ervan overtuigd dat juist voorbeelden en praktijkervaring, van zowel ontwerpers als bedrijven (en gebruikers) hierbij erg van belang zijn. Daarom vragen we om reacties en nieuwe vragen en ervaringen te delen, om zo gezamenlijk steeds meer kennis en krachten te bundelen. Bekijk daarom de volgende inspirerende voorbeeld ontworpen door de studenten:

Circulair design cases is onderdeel van CIRCO creating business through circular design. Samen met Nederland Circulair werkt CIRCO aan de versnelling naar de circulaire economie. 

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here
person

Pieter van Os

Employee at Reversed Concepts

Do you want to comment on this library-item?