Circular Design Cases: draadloze speaker

Circular Design Cases: draadloze speaker
solution

Een team ontwerpstudenten hield bestaande producten tegen het licht en ontwikkelde nieuwe ontwerpen, aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. De ontwerpen van de studenten worden gedeeld aan de hand een serie blogs. De "Circulair design cases" die uit dit project voortkomen zijn onderdeel van CIRCO creating business through circular design.

Ontwerpuitdaging

De Deense student Søren heeft veel affiniteit met muziek en wilde graag kijken hoe de draadloze speaker ontworpen kan worden. Er is eens groeiende vraag naar draadloze speakers van voornamelijk lage kwaliteit en korte levensduur. Het probleem is dat deze speakers in allerlei verschillende sociale situaties gebruikt worden. Eerst is er gekeken naar een geschikte gebruikscontext. Festivals zijn net tijdelijke steden en reflecteren goed hoe men omgaat met afval. Jaarlijks levert dat veel e-waste op. Zo is er tijdens het Roskilde Festival maar liefst 14 ton e-waste geproduceerd. Dit afval bestaat uit kapotte apparaten, maar ook uit apparaten die gewoon achtergelaten zijn, bewust of onbewust. De uitdaging is om een speaker speciaal voor (muziek)festivals te ontwerpen, gebaseerd op circulaire ontwerpprincipes en -strategieën om de hoeveelheid e-waste terug te dringen die, soms onbedoeld, op festivals achtergelaten wordt.

Concept

Soundvenience is een muziekdienst die festivalbezoekers een sociale, gemakkelijkere en een leuke ervaring geeft door het verhuren van duurzame draadloze speakers. De speaker heeft verschillende (sociale) functies en kan gratis worden opgeladen. De festivalbezoeker kan, afhankelijk van de situatie, gebruik maken van drie verschillende modes. Zo kan de speaker aan de playlist van een smartphone gekoppeld worden, muziek van omringende speakers mixen of live muziek van één van de festivalpodia afspelen. 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/fa870c671785bfa19f1250d19181597d_large.jpg

Behalve de sociale functies kan de batterij van de speaker gemakkelijk vervangen worden en zorgt het robuuste ontwerp ervoor dat deze tegen de extreme condities van een modderig festival opgewassen is. Bestaand uit slechts een paar onderdelen, is de speaker makkelijk te repareren, upgraden of aan te passen in de toekomst. Deze onderdelen zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen die gemakkelijk recyclebaar zijn, zoals aluminium en PLA (biobased en biologisch afbreekbaar plastic).

De speaker heeft een innovatieve gebruikersinteractie die eenvoudig en intuïtief is. Wanneer de speaker aan staat, duw je het hele bovenste deel naar beneden om verbinding te zoeken met nieuwe ingangen (afhankelijk van de modus: lokale apparaten, andere speakers of live streams). Draai de hele top om te schakelen tussen de drie modi en draai de knop bovenop om het volume te regelen.

Businessmodel

Festivalbezoekers reserveren van tevoren een geregistreerde draadloze speaker, die ze bij aankomst afhalen bij een zogenaamd “Speakerpoint”. De gebruiker betaalt 5 euro per dag en eenmalig 50 euro borg, die hij terugkrijgt zodra hij de speaker inlevert.

Meer inkomsten worden gegenereerd door sponsors de ruimte te geven reclame te maken op de speaker. Veel geld wordt op een festival uitgegeven aan eten en drinken, waardoor de aanbieders van horeca veel baat hebben om hun merk te promoten.

De derde inkomstenbron komt voort uit de samenwerking met streamingdiensten. Door hun streamingdienst beschikbaar te maken tijdens de huur van de speaker, wordt hun naamsbekendheid vergroot bij de doelgroep: muziekliefhebbers die bereid zijn te betalen voor muziek

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/d4d93f2065667348f584d663c188da36_large.jpg

Conclusie

Festivals produceren een enorme hoeveelheid e-waste. Door het verhuren van speakers hoeft de festivalbezoeker zelf geen speakers mee te nemen, en wordt de speaker ingeleverd in plaats van afgedankt aan het einde van het festival. De speaker biedt festivalbezoekers een aantrekkelijke service voor een redelijke prijs. De drie modi die de speaker kan aannemen geeft hem unieke eigenschappen die de festivalervaring verrijken.

Om het ruige festivalterrein te weerstaan, is de speaker gemaakt van weinig, robuuste onderdelen. Hierdoor behoren ook reparatie en upgraden van de speaker tot de mogelijkheden. Speakers worden gedurende hun hele levensduur gebruikt en onderhouden. Zodra het einde van het product in zicht komt, kan het eenvoudig gedemonteerd worden en kunnen de materialen gerecycled of biologisch afgebroken worden. Zo kunnen festivalgangers bijdragen aan de vermindering van de e-waste en toch genieten van fantastische muziek.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/e39e11fee32f34b4177e098ad9148044_large.jpg

Resultaten van de CIRCO Circular Design Cases worden tentoongesteld in de CIRCO expositie op het terrein van The Circular Building van Plug In City in Eindhoven.

Voor meer informatie zie: www.circulardesigncases.nl/speakers/

Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?