Circular Design Cases: fietslampje

Circular Design Cases: fietslampje
solution

Een team ontwerpstudenten hield bestaande producten tegen het licht en ontwikkelde nieuwe ontwerpen, aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. De ontwerpen van de studenten worden gedeeld aan de hand een serie blogs. De "Circulair design cases" die uit dit project voortkomen zijn onderdeel van CIRCO creating business through circular design.

Ontwerpuitdaging

De student Industrieel Ontwerpen Emma merkte op dat er rondom fietsenstallingen vaak veel fietslampjes liggen die vaak kapot zijn. Anderzijds hangen er vaak meerdere ongebruikte fietslampjes aan fietsen als een versierde kerstboom waarvan de lampjes niet ontstoken zijn. Wegwerplampjes hebben vaak een korte levensduur omdat de batterij snel leeg raakt of kapot gaat  en als gevolg worden veel goedkope fietslampjes weggegooid omdat er geen oplossing is voor de eindelevensduur en dit levert veel vervuiling op. Er zijn ook andere fietslampen op de markt beschikbaar, maar veel mensen kiezen liever voor gemak en niet iedereen wil investeren in een hogere kwaliteitsfietslamp. Daarom is de ontwerpuitdaging afgestemd op d consumeergedrag van mensen zodat het lampje op een verantwoordelijke manier gebruikt kan worden. Hierbij word er gekeken hoe de batterij gemakkelijk vervangen of opgeladen kan worden en hoe (water)schade voorkomen van worden.

Concept

Voor het herontwerpen van het fietslampje is er niet alleen gekeken naar het product zelf, maar ook naar de gehele context. Hierdoor is er ook gekeken hoe een service ondersteunend kan zijn en voorkomen kan worden dan fietslampjes onnodig worden weggegooid. Het concept is een goedkopere en betrouwbaardere manier van het verlichten van de fiets dan de reguliere ‘wegwerplampjes’. Met de Circulight leen je het lampje tot de batterij op is. Als het lampje leeg is, breng je deze terug naar de automaat en krijg je een nieuw lampje mee voor een kleine vergoeding. De lampjes worden opgeladen in de automaat en worden gecheckt of ze nog werken. Als ze nog werken, worden ze weer opnieuw gebruikt. werken ze niet meer, dan worden ze opgehaald en gerepareerd. 

Het lampje heeft zowel een rood als een wit LED'je en kan gemakkelijk voor zowel voor als achter worden gebruikt in tegenstelling tot de huidige lampjes waarbij er altijd twee in een verpakking zitten ondanks dat vaak maar één lampje nodig is. Voor het opladen van het lampje wordt gebruik gemaakt van inductie waardoor de batterij niet vervangen hoeft te worden. Dit zorgt ervoor dat de lamp niet open gemaakt kan worden door de gebruiker en het risico op (water)schade verkleind wordt. 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/357dbfcd9bdf59bd970bf5c564ee4e85_large.jpg

Business model

Door het ‘acces model’ hoeft de gebruiker alleen voor het gebruik van het lampje te betalen.  Bij de eerste aanschaf wordt een borg betaald, die de fysieke kosten van het lampje dekken. Iedere keer als het lege lampje wordt terug gebracht in combinatie met een klein bedrag, wordt er een nieuw lampje teruggegeven aan de gebruiker. Hierdoor word de winst gegenereerd door de waarde die creëert word door van het opladen van het lampje. De kosten voor het opladen zijn beduidend minder dan het kopen van een nieuw ‘wegwerpfietslampje’. De betaling moet net zo gemakkelijk zijn als het opladen zelf dus is het idee dat deze lamp eenvoudig met een OV chipkaart gebruikt kunnen worden. De gebruiker hoeft dan allerlei persoonsgegevens in te vullen om de borg te betalen en kan hiermee snel gebruik maken van het nieuwe lampje. 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/f7f1f14cb21fd27817a7974dd32c9be9_large.jpg

Conclusie

De toegevoegde service van de Circulight  omarmt het feit dat gebruikers een product zoals een fietslamp willen consumeren. Hierdoor is de gebruiker niet verantwoordelijk voor het onderhoud, maar willen krijgt wel toegang tot verlichting op hun fiets wanneer dit nodig is. Het product zal minder snel kapot gaan en door het herontwerp van de lamp zal de batterijduur langer mee gaan. De Circulight gaat in op het gemak van de gebruiker, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat weggooien wordt voorkomen. 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/82b0c1ca3a3125b8864d5617d38dbceb_large.jpg

Resultaten van de CIRCO Circular Design Cases worden tentoongesteld in de CIRCO expositie op het terrein van The Circular Building van Plug In City in Eindhoven.

Voor meer informatie zie: www.circulardesigncases.nl/fietslamp

Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?