Circulaire productlabels: voor maximale recycling

Circulaire productlabels: voor maximale recycling
library

De introductie van een circulair productlabel kan de sleutel zijn naar meer hoogwaardige recycling. Wat is er voor nodig om zo’n label te maken? De coalitie Zorgeloos Afval zocht het uit voor de zorgsector.

Een circulair productlabel geeft informatie over de materiaalsamenstelling van een product. Zo’n label is zinvol, omdat het hoogwaardige recycling mogelijk maakt. Daarnaast werkt het als een incentive voor producenten: juist bij het ontwerp van producten kan de bedenker ervoor zorgen dat waarde behouden blijft in de keten.

86% meer marge

Het beoogd effect van het invoeren van een circulair productlabel is veelbelovend. Een eerste inschatting laat zien dat de huidige hoeveelheid plastic afval uit de zorg met een marge van € 2.1 mln wordt gerecycled. Wanneer alle plastics zijn gemarkeerd en zo optimaal kunnen worden gescheiden, leidt dit tot 75% meer marge. Maar het kan nog beter: wanneer alleen (gelabelde) mono-materialen (dit zijn materialen die bestaan uit één grondstof) zijn gebruikt, dan is er zelfs 86% meer marge.​

Circulaire criteria

In het onderzoek is een voorstel opgenomen voor criteria waar een circulair product aan moet voldoen. De producten zijn onderverdeeld in drie gradaties (A, B en C) en beoordeeld op materiaal, recycleerbaarheid, hechtmiddelen, transparantie, ontwerp en pigmenten. De aanpak van het label is vergelijkbaar met Rank a Brand en de Ladder van Lansink.

Hoe nu verder

Er zijn drie vervolgstappen. Ten eerste wil de coalitie de grootte van de stromen met een A of B-label in kaart brengen. Ten tweede stelt zij voor de meerwaarde voor de industrieketen van A of B-gelabelde producten te berekenen. En als derde: aantonen dat een overgang op een A-label nieuwe waarde kan genereren.

Lees en download het onderzoeksrapport hieronder.

Onderzoek Circulair productlabel
Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this library-item?

nvt Nvt
nvt Nvt

Vergeet niet het label op reeds gerecyclede kunststoffen, de verwerkende industrie wil graag het kwaliteitslevel van de grondstoffen kunnen beoordelen! Denk aan spuitgietbedrijven etc. Na 2 x recyclen is het (tot nu toe) wel gedaan met de grondstof en moeten we (in veel gevallen) lineair gaan downcyclen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

21 March 2017 12:00