Verkenning UPV voor vloerbedekking

Summary
Circulaire vloerbedekking
Verkenning UPV voor vloerbedekking
library

Producenten van vloerbedekkingen zien de meerwaarde van een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) om vloerbedekkingen meer circulair te maken. Dit komt naar voren uit een verkenning die Partners for Innovation voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat heeft uitgevoerd. 

Eind 2019 vroeg het toenmalige Tweede Kamerlid Jessica van Eijs in een motie om te onderzoeken of een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) een geschikt middel zou zijn om de circulariteit van tapijten en andere vloerbedekkingen te bevorderen. Voor producten als elektronica en witgoed zijn producenten al verantwoordelijk dat hun producten aan het einde van hun levensduur op verantwoorde wijze worden ingezameld en verwerkt. Consumenten betalen bij aankoop een verwijderingsbijdrage en de sector betaalt een afvalbeheerbijdrage aan het Afvalfonds. Dit werkt goed in de praktijk.

Voor vloerbedekking lijkt dit eveneens een waardevol instrument, blijkt uit gesprekken met brancheverenigingen en zo’n 25 bedrijven, waaronder IKEA, Interface, Tarkett, Forbo, Mosa en Unilin. De sector ziet de noodzaak van de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie en de meerderheid ziet hierbij een rol voor een (vrijwillige) UPV weggelegd.

Rapport: Verkenning UPV vloerbedekking
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?