Uitdaging: een duurzame schoonmaak voor facilitair managers

Summary
Uitdaging: een duurzame schoonmaak voor facilitair managers
MATCHED
This challenge has been matched
Uitdaging: een duurzame schoonmaak voor facilitair managers
MATCHED
challenge

Onderwijs. Zakelijke dienstverlening. Recreatie. Zorg en welzijn. Zomaar vier branches die zich intensief bezighouden met duurzaamheid en alles wat daarbij komt kijken. Facilitair managers zijn belast met de taak deze duurzaamheid zo goed mogelijk toe te passen binnen de grenzen van een organisatie.

De term duurzaamheid speelde niet eerder zo’n grote rol binnen bedrijven als in het kalenderjaar 2020. Daar kan de huidige coronapandemie ook iets mee te maken hebben. Tenslotte is er nu meer dan ooit aandacht voor zaken als hygiëne. Ga maar na: het aantal desinfectiemiddelen in de gemiddelde supermarkt is niet op één hand te tellen. Daarnaast worden de hygiënemaatregelen binnen bedrijven vaker dan ooit verbreed en uitgebreid.

Meer duurzaamheid voor wie?
Duurzaamheid binnen organisaties is niet per se alleen van belang voor het bedrijf in kwestie. Onderzoeken geven namelijk aan dat er een duidelijk signaal vanuit het publiek bestaat: klanten hechten waarde aan dit soort maatregelen. Het is daarom de uitdaging voor facilitair managers om hier handig op in te spelen. Hoe manage je het onderhoud van gebouwen? Hoe vind én bind je belangrijke personen? En hoe verbeter je het gebruik van verschillende ruimtes op een optimale wijze?

Duurzame innovaties
Om dit te verwezenlijken, zijn facilitair managers volop bezig met duurzame innovaties. Het scheiden van bedrijfsafval is daarbij een toonaangevend, veelvoorkomend voorbeeld. Datzelfde geldt voor wat we papiermanagement noemen: hoeveel prints zijn er nodig en hoeveel A4’tjes kunnen net zo makkelijk digitaal blijven?

Cleaning en hygiëne zijn twee andere voorbeelden van duurzame innovaties.

Winst
Desondanks valt er ook nog behoorlijk wat winst te behalen. Door meer aandacht te besteden aan het inkopen van circulaire producten, bijvoorbeeld. Of door meer te letten op het gebruik van items met een duurzaamheidskeurmerk. Op deze terreinen kan de facilitair manager van nu zich onderscheiden van anderen.

Vraag
Hoe denk jij over duurzaamheid en facilitair management? Wat is jouw concrete aanpak? Reageer hieronder!

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het benchmarkrapport ‘Facilitaire Innovatie’ van CSU.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this challenge
No people have been matched yet. Match people here
person

Katja Solomatina

Community Manager

Do you want to comment on this challenge?